Categorii
Arhiva Blogging

Internet Festival Brașov la final – impresii

afis program online business forum brasov mai 2011Cu GameVille se încheie, pe 28 mai, Internet Festival Brașov, unul dintre cele mai mari evenimente legate de online din începutul acesta de vară. Evenimentele principale au fost : Geek Meet, Internet Expo, Internet Express, Arena Urșilor și Online business Forum. La Urși și la Gameville nu mi-am arătat nasul pentru că am și așa programul încărcat.

Motivul principal pentru care am participat la aceste evenimente a fost să văd ce se discută la ele și cum trebuie să mă comport când este vorba de făcut prezentări în fața publicului. Fiind evenimente mari (din punctul meu de vedere) am văzut câteva exemple de așa nu și, uneori, parcă mi s-a părut că fie organizarea, fie prezentatorii au șchiopătat.

Tot respectul pentru Claudiu Gamulescu și pentru faptul că, deși era vorba inițial să facă doar OBF, el a făcut un eveniment mai mare care să includă Geek Meet, Internet Expo, Internet Express și GameVille. Interesantă a fost ideea cu coduri QR pentru legitimațiile pe care nu le-a citit aproape nimeni. Idee faină, într-un timp și loc prost. Bine măcar că s-a încercat!

Oooops – greșim și noi

Nu scriu lucrurile astea pe smbrașov.net pentru că acolo notez doar ceea ce s-a zis la evenimente și, eventual, niște concluzii. Ce scriu aici este strict părerea mea și, dacă este să arunce cineva cu pietre în mine pentru părerea mea, atunci să nu lovească în grupul Social Media Brașov.

Mi-a plăcut ce am văzut, dar se putea mai bine. Situația a fost salvată de câțiva oameni remarcabili care m-au cucerit prin ceea ce au zis și prin pasiunea cu care au discutat de ceea ce îi face să se trezească dimineața. Ca să exemplific ce nu m-a atras iată o mică listă:

  • am un program, dar nu țin neapărat să îl respect – da, m-am pomenit că au amestecat prezentatorii și că nu mai respectau programul tipărit. S-a întâmplat de mai multe ori.
  • fiecare prezentator are un timp acordat, dar totul e relativ – așa că Geek Meet s-a întins mai mult decât trebuia. La OBF totuși, au ținut să fie stricți. Bravos.
  • am un ecuson, dar nimeni nu mă verifică – va să zică, toți suntem prieteni și intrăm la evenimente cu ceva atârnat de curea și suntem ok. Ba mai mult, am codul QR și, chiar dacă discut cu oamenii, nimeni nu se grăbește să scoată smartphone-ul să scaneze ce am eu la ecuson și să afle cine sunt. Am văzut că încă merg cărțile de vizită clasice.
  • unii prezentatori s-au piedut în negura… prezentatului – înțeleg că ești priceput la ce faci, că știi bine de tot toate detaliile posibile ale muncii tale și totuși nu reușești să pui la punct o prezentare ok. Nu dau nume. Ai un produs/serviciu extraordinar și nu reușești să mă convingi că e ceea ce îmi doresc. Fail!
  • sunt prezentator, dar mă simt ca și cum mă ascultă diriginta – unii prezentatori, care au mai avut experiențe cu prezentatul (acolo e durerea), erau timorați. Om bun, tu vii să îmi prezinți ceva și văd numai atitudini defensive în modul tău de a te comporta. Cu toate că știu că ești foarte bun la ce faci, văd un mare fail când tu nu transmiți siguranță și încredere. Ba mai și scapi remarci care arată că te afectează vizibil reacția publicului.
  • vin la OBF cu o prezentare proastă, că se poartă – nu e okay să îmi arunci câteva slide-uri care nu transmit tocmai ce vrei să zici tu, mai ales că nu ești sigur pe ceea ce ai de zis. Te mai și contrazici la două fraze distanță. Nu știi chestiuni tehnice? Zii că nu știi și că nu e departamentul tău!

Nu vreau să îmi fie luate în nume de rău cele spuse mai sus. Cred că asemenea evenimente pot fi de mare folos, atât personal, cât și pentru comunitatea brașoveană. Arată că Brașovul este important și că se pot face multe lucruri și aici. Ideea este că mă așteptam, la anumite lucruri (poate minore) șă fie ceva mai profesionistă treaba, având în vedere că este un eveniment de asemenea anvergură.

Dacă ai fost prezent și ai trecut peste cele scrise de mine mai sus, atunci ai putut da de informații valorase și foarte interesante. Pentru unul ca mine, nou în lumea internetului, cele spuse acolo au însemnat mult. Faptul că au fost acolo oameni care au impresionat prin modul lor de a fi și prin prezentările făcute a creat din Internet Festival locul în care m-am simțit privilegiat să îmi petrec cele câteva ore în zilele de miercuri, joi și vineri.

Au fost foarte puțini oamenii care au ridicat nivelul la aceste evenimente și îi voi pomeni mai jos. Ceea ce îi caracterizează este atitudinea ușor diferită față de viață și muncă pe care o au. Ei sunt oameni care sunt în stare să te facă să cumperi ce au de oferit deși nu ai nevoie de acel produs. Acolo este magia!

Ciprian Borodescu – Start-up lessons learned

Primul despre care vreau să scriu este Ciprian, tânăr anteprenor care are caracter de fier. Toate epitetele pe care le folosesc la adresa celor pe care îi admir nu sunt altceva decât păreri sincere.

Mi-a plăcut că, la Geek Meet, el a avut cea mai bună prezentare posibil. Omul știa ce are de zis și de făcut și și-a făcut prezentarea cu autoritate. Când ai un produs bun și mi-l prezinți clar, concis și hotărât nu pot să nu mă interesez mai mult despre el. Compania la care este co-fondator, Webcrumbz, se ocupă cu crearea de aplicații web mobile.

Am văzut că a fost umblat pe la tot felul de evenimente și că este unul dintre oamenii care îți pot vorbi despre cum să faci pitching. A făcut o remarcă foarte importantă: developerul trebuie să aibă și people skills. Ba mai mult, trebuie să învețe și câteva lucruri esențiale despre business. Nu e suficient să fie specialist în software development.

Vlad Stan – antreprenor vs. antreprenor – OBF

După ce a pierdut 8 milioane de euro în urmă cu ceva ani Vlad Stan s-a văzut nevoit să își schimbe mentalitatea. Între timp a pus la punct mai multe proiecte printre care și Business Design Academy unde poți învăța cum să devii anteprenor cu un mindset diferit de ceea ce credeai că este posibil.

Când ne-am uitat la el cum ne vorbește despre idei de afaceri și start-up-uri am avut ocazia să vedem determinarea din ochii lui. Drept vorbind, dacă nu ești hotărât în ceea ce faci ai pierdut lupta din start.

Patima cu care a povestit despre lucrurile pe care trebuie să le schimbăm în felul nostru de a fi s-a simțit peste tot. Da, aveam impresia că mai are puțin și își rupe hainele de pe el numai să ne facă să înțelem că se poate să faci un business online care să cucerească lumea. Este unul dintre oamenii pe care nu îi vei uita dacă te-ai întâlnit o dată în viață cu el.

Andreea Stan – așa da PR – OBF

Ca și Managing Partener la NewPR Andrerea Stan ne-a vorbit despre importanța feedback-ului. Mi-a plăcut prezentarea concisă și că ne-a arătat că știe ce zice. Foarte mult mi-a plăcut că a știut să răspundă la fiecare întrebare, cât de dificilă ar fi fost ea.

Stilul relaxat în care a făcut prezentarea o face un model pentru mulți. Nu mulți au dat sfaturi directe și practice (care costă, țin să precizez), dar ea ne-a oferit și un studiu de caz și cum ne putem folosi de instrumentele internetului ca să măsurăm aproape orice. După ce o asculți, știi că este omul potrivit la locul potrivit.

Doru Panaitescu – eficiența în campaniile online – OBF

Un alt om care nu te poate lăsa indiferent. El este unul dintre puține cazuri care îți poate face legătura dintre matematică, viața reală și bani. Da, este o legătură și ai face bine să începi din nou să înveți despre asimptote și puncte de inflexiune, dacă nu mai vrei să arunci banii de publicitate pe geam aiurea.

Prezentarea online poate fi văzută aici. Doru Panaitescu este Digital Advertising Trainer la Marketeer.net și ne-a cucerit de la primele cuvinte pe care le-a zis.

Consider că a fost persoana potrivită care să fie adusă ca ultim speaker. Am putea zice că au ținut ce este bun și pentru finele OBF. Și au făcut bine, pentru că am plecat cu o impresie bună cu această ocazie. Nu scriu aici despre cum se face optimizarea campaniilor cu bannere, subiectul lui, ci vreau doar să pomenesc pasiunea pentru ceea ce face. Unele lcururi le poți mima, dar nu modul în care vorbește el despre domeniul la care se pricepe foarte bine și care îi aduce mereu un zambet pe față.

Da, omul era fericit că avea ocazia să discute despre lucrul la care, zic și nu greșesc, ține foarte mult. Un asemenea om te poate face să îndrăgești ce îi place lui numai prin modul în care îți povestește de munca ce o face. Vrem mai mulți așa oameni!

Da’, mă lași odată?!

Iar am scris mult. Iar mă înjuri că îți consum prea mult timp și iar îmi aduc aminte că trebuia să mă opresc la câteva sute de cuvinte mai încolo. Cât de curând scriu și pe smbrasov-net despre ce s-a discutat la OBF mai în detaliu. Acolo vor fi mai multe articole numai cu ce s-a discutat la OBF.

Concluzia: Social Media este importantă și blogurile au fost în atenția mai multor speakeri. Lucru bun, lucru bun, zic eu! Felicitări din nou organizatorilor pentru un eveniment mare și, dacă am fost cam dur în exprimare, trage-ți-mă de urechi.

M-am exprimat așa cum mi se pare mie potrivit pentru că cred în independența blogurilor și că nu suntem niște milogi, așa cum cu patimă pomenea un distins domn la un eveniment anul acesta.

Ai fost la asemenea evenimente? Cum ți s-au părut?

3 răspunsuri la “Internet Festival Brașov la final – impresii”

Alte detalii de genul „suntem expoziţie de internet si tehnologie dar microfonul pentru speakeri era unul la care a cântat Aurelian Andreescu”,” facem expozitie B2B si stam fiecare in carapacea noastra, nu prea vorbim cu nimeni”. Plus insult pe ăia care mi-au promovat evenimentul (faza cu milogi). Poate gagiul chiar crede asta, nici o problemă, da dă dovadă de un cretinism maxim s-o spună chiar atunci, de fata cu PR-isti care a făcut exact opusul, s-au rugat de bloggeri să bage anunturi si promo.

Da, un om acre le stie pe toate distinsul care zicea de milogi. Cred ca e bine sa le mai dam peste nas unora care fac spectacol, si atat. In fine, am luat si bune si rele si am mai invatat cate ceva 😀

[…] în online în calitate de spectator. Am văzut cum este să vezi de aproape antreprenorii de care se scrie prin revistele de specialitate și chiar să văd cum este un meeting național al onlinerilor la Webstock […]