Categorii
Arhiva Locuri pe net

Biblioteca Digitală a României

dacoromanica-biblioteca-digitala-romania-websiteAșa cum am mai zis, la categoria Locuri pe net pun website-uri care mi se par interesante sau utile. Am mai avut pe blog un articol despre un muzeu virtual foarte mare și interesant și acum a venit rândul Bibliotecii Digitale a României.

M-am bucurat când am citit pe Refresh.ro că avem și noi așa ceva. În principiu, în această bibliotecă digitală găsești documente care au fost scanate și puse pe server. Iată ce zic cei de la Dacoromanica despre ceea ce este acest proiect extraordinar:

În prezent, DACOROMANICA oferă un fond de 2000 de volume ce însumează 1.000.000 pagini, 400 de imagini şi câteva resurse sonore digitizate. Obiectivul nostru pentru anul 2010 este să adăugăm 1.500.000 de pagini, 1500 imagini și resurse sonore. Documentele aparţin perioadei cuprinse între Evul Mediu şi începutul sec. XX.
Obiectivul este de a constitui o bibliotecă patrimonială şi enciclopedică. Politica documentară se bazează pe un corpus de autori, pe colecţii de periodice şi de serii editoriale, pe instrumente bibliografice, enciclopedice şi lingvistice, pe corpus-uri realizate în baza dosarelor tematice pe cât posibil în format multimedia.

Volumele publicate sunt grupate în zece domenii: generalități, economie și societate, religie, literatură, științe, istorie și geografie, filosofie și psihologie, lingvistică și limbi, artă și dovertisment, tehnică și medicină. Din păcate la Tehnică -> Inginerie sunt numai opt volume, dar, dat fiind că volumul de muncă este foarte mare, sunt sigur că vor fi mai multe în viitor. Pot zice că începem să devenim digitali și în România!

Acest proiect a fost lansat de Biblioteca Metropolitană București. Felicitări! În imaginea de mai jos poți vedea cum arată fereastra prin acre poți vizualiza cărțile. Clic pe imagine să intri pe site! Care dintre volumele publicate îți place?

dacoromanica-biblioteca-digitala-romania-exemplu

5 răspunsuri la “Biblioteca Digitală a României”

sa imi zici ce ai gasit interesant acolo!

un proiect extraordinar dupa parerea mea, sa ai acces gratuit, neingradit la asemenea opere de o inestimabila valoare!
Va dati seama ca niste carti rare nu vor fi puse niciodata la dispozitia publicului in formatul original… insa asa! fiind scanate

tocmai asta e si ideea. Acum, cum totul este digital, avem aproape tot ce vrem. Nu mia emrgi al biblioteca dupa carti vechi, le citesti de acasa. Mai bine, se pot rpezenta prin internet si proiector direct in clase. E cumva prea mult ce zic?