Categorii
Arhiva Blogging

On-line, și încă cum

Dacă ai un magazin și vrei să îți duci afacere un pas mai departe în viitor, în mod obligatoriu trebuie să te ocupi de punerea la punct a unui magazin on-line.

Nu faci acest lucru, vei ajunge codaș. Nici un magazin de renume nu poate rămâne în poziții de top pe piață dacă nu abordează tema promovării on-line, ba chiar și a vânzărilor on-line, pentru că este o diferență între cele două.

În cazul simplei promovări on-line, ca și deținător de firmă, îți creezi un website de prezentare în care informezi clienții virtuali despre existența magazinului fizic și despre cât de bune sunt produsele tale. Apoi îi inviți la sediu să cumpere.

Cu magazinele on-line este vorba de prezentare, cât și de vânzare, astfel că potențialul client vede produsele, le poate adăuga în coșul virtual și apoi poate face plata prin Paypal, transfer bancar sau altfel. Produsele îi sunt apoi livrate acasă. Aici este viitorul.

Mic studiu de caz: Azerty.ro

Când vine vorba de magazin online bine pus la punct, printre cele mai bine construite este Azerty.ro, dar nu este perfect, ci perfectibil. Este bine că avem sediul fizic și că se pot face și comenzi on-line.

Există chiar și kituri de instalare a unor magazine on-line cum este ZenCart, bazat pe scripturi php. Pur și simplu trebuie să ai acces la spațiu de găzduire pe un server și îți instalezi magazinul on-line. Bineînțeles că este multă treabă de făcut, mai ales pentru modificările inițiale, dar merită tot efortul. Un mare accent trebuie pus pe : profesionalism, simplitate, design, accesibilitate, funcționalitate și modalități multiple de plată.

Azerty respectă cele de mai sus, dar cu foarte mici rețineri ce țin de accesibilitate și prezentarea produselor. Înainte de a scrie cum aș promova relansare acestui magazin trebuie să pornesc de la ceea ce văd acum și ce aș vrea să fie implementat.

Când vine vorba de accesibilitate au scor mare pentru buna organizare a produselor, funcție de căutare cu filtre și pentru funcția de comparare. Toate acestea sunt un must-have în industria magazinelor on-line. Ce aș vrea să mai văd este un buton printer friendly, pentru că dacă vrei să printezi specificațiile unui produs îți va afișa toată pagina, cu sidebar cu tot. Așa ceva nu este de dorit pentru că oamenii vor doar specificațiile.

De asemenea vreau să văd și butoane pentru a răspândi știrea despre un produs la care țin foarte mult și vreau ca toți prietenii mei să afle de el. Așa că este nevoie de butoane share pentru: Facebook, Twitte, Email, Yahoo Messenger și poate pentru alte medii cum sunt digg.no-link-ro, meritacitit.ro, deși acestea sunt doar pentru promovarea articolelor de blog.

Este foarte bine că au părțile cele mai importante „above the fold”, adică în zona direct accesibilă la încărcarea websitului în browser, când nu e nevoie să folosești rotița mausului pentru a ajunge la un element oarecare. În această zonă sunt: funcția de căutare, abonare la newsletter, prezentare vizuală a magazinului fizic și paginile pentru fani. Foarte bine gândit.

La varianta de prezentare a magazinului aș vrea să fie o prezentare în 360 de grade, cum este Street View, dar pentru interiorul magazinului, cam cum au făcut aici. Astfel vizitatorii pot vedea în altă lumină magazinul. Pentru produsele de top, mai scumpe, aș vrea să văd tot o presentare a produsului în 3D, ca să îl pot observa din mult mai multe unghiuri. Știu că astfel de îmbunătățiri nu sunt ușor de făcut, dar astfel cîștigi admirația vizitatorilor.

La meniul superior se poate înlătura atributul title din anchor pentru că e enervant când ești cu mausul deasupra unui element al meniului și îți apare și textul din title.

Promovarea relansării

Este deja o licărire de speranță în titlu. „Relansare” nu însemnă altceva decât faptul ca websitul acceptă schimbări, că evoluează, lucru deosebit de plăcut în vremuri în care un an în on-line egalează zece ani de dezvoltare obișnuită. Mediul on-line este ca o mare furtunoasă, nu stă niciodată și nici nu știi ce se va întâmpla în viitor dacă stai închis în carapacea ta și nu accepți schimbarea. Adaptabilitatea este unul dintre atributele necesare unui magazin on-line.

Ca să pot face promovare trebuie să am și ce promova și, din fericire, am ce, pentru că Azerty.ro are o mulțime de produse și un websit bine pus la punct, cu atenționările de rigoare.

Promovarea va avea mai multe componente:

  • promovare off-line prin televiziune și radio;
  • promovare off-line prin eveniment sau meeting;
  • promovare on-line pe bloguri și websituri de profil;
  • promovare on-line prin YouTube.

Este clar din capul locului că o promovare bună costă foarte mult și că trebuie să îți alegi mediile cele mai potrivite pentru a avea un efect cât mai mare. Dacă promovarea prin reclamă la TV te golește de banii din buzunare celelalte variante sunt mai accesibile.

Dacă vrei să oferi un aer de importanță și de mister este bine să faci un meeting unde să inviți promotori ai mediei online. Dat fiind că Azerty vinde produse electronice și tehnică PC ar fi bine să invite oameni importanți de la : Asus, PcNews, Microsoft și alte companii sau reviste on-line care pot avea un impact major. Dacă se reușește asocierea Azerty cu oricare companie mare de IT&C din România atunci lupta este pe jumătate câștigată.

Așa că trebuie un eveniment organizat și cât mai mediatizat în care să se vorbească despre evoluția tehnologiei calculatoarelor și importanța magazinelor on-line în promovarea noului și a tehnologiei în casa omului de rând.

Ar trebui invitați și influenceri, adică bloggeri cu „greutate” din România, care să își ofere un punct de vedere legat de viața on-line. De preferat formatul să fie în acest fel: conferință în mai multe părți, cu vreo două – trei teme de discuție.

Mai important decât orice este să nu se facă reclamă peste reclamă websitului. Toți știu că evenimentul se face pentru a promova noul look al magazinului on-line, nu este nevoie să fie pisați la cap cu acest fapt la fiecare două minute.

Deși scopul principal al unui asemenea eveniment este promovarea relansării trebuie avut în vedere că meetingul are un efect mult mai mare dacă este conceput ca punct de schimb de idei unde toți pot pleca fericiți că au învățat ceva.

Ca și locație trebuie folosită una consacrată, în care s-au mai făcut conferințe pe teme IT&C. Ar trebui să se ofere invitații gratuite cât mai multor bloggeri, care au bloguri ce merită vizitate, ca apoi aceștia să scrie articole ample despre eveniment și magainul on-line.

Organizarea de concursuri este foarte bună pentru promovarea între bloggeri. Cel mai original articol ia un premiu.

Să nu uit promovarea pe YouTube. YouTube are o mulțime de vizitatori și este păcat ca aceștia să nu mai arunce și o ocheadă pe websitul tău. Dat fiind că se pot face inclusiv reclame interactive pe gigantul website cred că oamenii vor fi atrași cu atât mai mult.

Pentru aceasta trebuiesc concepute reclame informative, amuzante, cu o coloană sonoră interesantă pentru a le oferi ocazia de a deveni virale, adică să fie distribuite exponențial către o mulțime mare de oameni. Căteva idei despre un videoclip viral le găsești aici.

Exemple de reclame interactive: reclama 1 și reclama 2. Urmăreștele până la capăt și participă acolo unde ți se cere și ai să îți dai seama la ce mă refer.

Asemenea reclame ajută în mod sigur. Dacă le combini cu evenimentul special organizat pentru relansarea websitului, cu mediatizare intensă și cu promovare pe bloguri, directori de bloguri, email și messenger, ba chiar și pe reviste on-line de specialitate atunci fii sigur că oamenii te vor auzi. Și dacă ai făcut o reclamă atât de bună încât să apară un articol despre ea în edițiile on-line a ProTv sau Realitatea, fără ca tu să fii plătit, atunci ai nimerit lozul cel mare.

Mai jos te invit să te înfrupți din noua mea creație. O nouă caricatură care are legătură cu magazinele on-line. Enjoy.

Acest articol participă la concursul Superblog 2010, etapa 14.


8 răspunsuri la “On-line, și încă cum”

[…] On-line, și încă cum Thu Oct 21, 2010 17:09 pm Dacă ai un magazin și vrei să îți duci afacere un pas mai departe în viitor, în mod obligatoriu trebuie să te ocupi de punerea la punct a unui magazin on-line. Nu faci acest lucru, vei ajunge codaș. Nici un magazin de renume nu poate rămâne în poziții de top pe piață dacă nu abordează […] […]

Ai niste idei !!! =)))))) Sunt foarte reusite benzile :)) On-linie 😀 Genial !

Pur si simplu m-a pleznit ideea ca mama scrisese la un moment dat pe o foaie „transfer on lain”, si de acolo mi-a picat fisa. Interesant cum nenea pietaru intelege ce am scris eu aici. Mersi de apreciere.

Nu mi-o lua in nume de rau, dar daca la un tv pot admite mentiunea ca e doar la comanda, la un banal mouse e cam … aiurea sa spui ca nu e pe stoc. Mai bine il retragi de acolo.

Da, am dat de niste produse care sunt la comanda, dar nu stiam de maus. Stii ce cred yo? Le-o fi fost frica ca tu iti faci ferma de mausi si ca o sa ii iei pe toti si o sa trebuiasca sa vanda si mausii cu care umbla la PC vanzatorii. :))