Categorii
Arhiva Optimism

Tipografia într-o lumină nouă

tipografia-intr-o-lumina-noua-imageTipografia este arta și tehnica de a transpune limba vorbită în semne inteligibile. Sau, tipografia este modul de vizualizare al limbii. De cele mai multe ori este văzută ca o meserie anostă, migăloasă și, posibil, extrem de enervantă. Am rămas uimit când am văzut cât este de complicată anatomia unei litere (vezi primul film de prezentare). Tipografia este folosită în special de către tipografi, artiști graficieni și regizori de artă.

Cu tehnicile moderne poți duce tipografia un pas mai departe și o poți transforma într-o experiență interactivă și cinematică. În România ne măndrim cu typography.ro, websit care îți explică ce este tipografia și îți oferă câteva e-book-uri la download. Dacă vrei să înveți și mai multe despre tipografie poți trece și pe la blogs.msdn.com. Puțină cultură nu strică. Primul film este o scurtă introducere în arta tipografiei.

Iată și o aplicare interesantă a principiilor ce țin de tipografie.

http://www.youtube.com/watch?v=7kdrsPRZnK8

Ce zici dacă ți se prezintă Drepturile Omului într-o formă ușor de înțeles. Pariu că nu știai de anumite drepturi. Urmărește filmul de mai jos în care tipografia animată te educă într-un mod amuzant.

Este foarte interesant atunci când execuți o tipografie cinematică în spațiu și nu numai pe o zonă ce pare a fi o foaie de hârtie. Vezi exemplul acesta:

http://www.youtube.com/watch?v=pxkM3YTWu9s

Și acum cireașa de pe tort. În acest film, care transpune mesajul tot prin tipografie cinematică, doi oameni vor să pice de acord privitor la o colaborare pentru o echipă de baseball. Ca să fie mai ușor de înțeles filmul: numele primului jucător este „Who”, al celui de-al doilea este „What” și al celui de-al treilea este „I Don’t Know”. Dat fiind că aceste nume inseamnă : ‘cine’, ‘ce’ și ‘nu știu’, îți poți da seama că urmează un dialog monumental în care unul dintre vorbitori este de-a dreptul bulversat. Have fun.

Pentru mai multe asemenea filmulețe intră pe mashable.com, ei mi-au trimis lista aceasta frumoasă. Colecția lor este bine pusă la punct. Cum ți se pare tipografia acum?


3 răspunsuri la “Tipografia într-o lumină nouă”

[…] Tipografia într-o lumină nouă Thu Oct 14, 2010 17:06 pm Tipografia este arta și tehnica de a transpune limba vorbită în semne inteligibile. Sau, tipografia este modul de vizualizare al limbii. De cele mai multe ori este văzută ca o meserie anostă, migăloasă și, posibil, extrem de enervantă. Am rămas uimit când am văzut cât este de complicată anatomia unei litere (vezi primul film de […] […]

Tipografia Moderna | Un mod de exprimare diferit | Design | Less is MOREspune:

[…] preluat de la: sursa 00   Articole similare ce s-ar putea sa va placa:Artist Txaber | Tipografie din LemnDă […]

[…] florile pot fi folosite ca arme? Răspunsul îl găsești într-unul dinte linkurile de mai jos. 1. Tipografia într-o lumină nouă 2. Canale Youtube pe care să le vizitezi înainte de a merge pe Lună 3. Hai la luptă 4. De unde […]