Am mai bine de jumătate de săptămână de când nu mai stau pe Facebook. Găsesc ceva fain, dau share pe Facebook și cam asta este interacțiunea care o mai fac cu site-ul. Problema? Un timeline de care algoritmul FB și-a bătut joc. Schimbările constante de algoritm au dus la crearea unui feed în care doar 10% este relevant din ce citesc. Când petrec mai bine din 80% din timp căutând știrile relevante este clar că îmi pierd timpul aiurea.
Pe mobile am pus aplicația de Facebook într-un folder separat, ca să nu ajung ușor la ea. Am aplicația de Feedly sub nas tot timpul. Acolo știu că primesc știrile cronologic și nu îmi sunt ascunse ca pe Facebook. Pe desktop am închis tabul de Facebook și am pus în locul său Feedly.
Nu sunt singurul care se plânge de timeline-ul Facebook. Problema asta se observă în România, SUA și UK. La un moment da chiar și Dave Winer spunea că feedul lui de Facebook a devenit inutilizabil pentru că vezi prea multe anunțuri, cam un anunț la 2-3 statusuri, apoi vezi statusuri vechi și care nu te interesează deloc, apoi vezi statusuri care se repetă de câteva ori pe măsură ce cobori în timeline. Toate astea duc la o căutare frustrantă de știri relevante.
Am trecut paginile care mă interesează la prioritare, am dat unfollow majorității oamenilor din rețeaua mea și tot am ajuns să petrec o bună parte din timp dând scroll ca un om cu tic nervos care nu are liniște defel. Așa am ales să nu mai folosesc Facebook pentru a căuta știri de acolo. Ce, credeai că folosesc Facebook pe post de cont personal?! Care om normal mai face asta în zilele noastre?
Un mic indiciu: nici un cont online NU mai poate fi considerat „personal”, așa că foloseam Facebook pe post de sursă de știri de la oamenii și paginile pe care le urmăresc. Mai intru pe conturi specifice sau pe grupuri ca să văd ce au mai zis interesant, dar asta o fac rar și pentru foarte puțin timp.
Dacă Wil Wheaton se plânge de trolii de Twitter, se pare că aceea nu este o problemă suficient de mare în lumea rețelelor social precum este schimbarea de algoritm de la Facebook, schimbare care seamănă tot mai mult cu schimbarea de design de la Digg din 2010. Noul design al Digg a dus la alungarea a 25% dintre utilizatori în prima lună.
Cu Facebook nu este nici o surpriză că:
1. face schimbări și încălcări ale intimității cu intenție și cu bună știință, fără să le pară rău;
2. nu te consultă niciodată și calcă peste preferințele tale.
Tocmai de aceea prefer să folosesc Facebook tot mai rar, doar să intru pe acolo o dată pe săptămână ca să văd ce am pierdut. În rest, dat fiind că sunt interesat de știri, voi folosi Feedly în continuare. Am 400 de surse acolo din tot felul de domenii, din România și din afară, de la politic, la social și la tehnologie ori gaming. La ce îmi trebuie Facebook? Pentru relații personale? S-a dus moda aia de când Facebook s-a jucat cu algoritmul în timeline.
Ai da 12 dolari pe lună pentru Facebook ca ei să nu mai arate reclame? Nu. Voi găsi mereu altă rețea și, dacă nu ar fi așa rețele, atunci am blogul de față.
Facebook nu mai este printre preferații tinerei generații, care se duce pe Instagram și Snapchat. Acum Facebook a ajuns noul Hi5, adică „rețeaua ălora bătrâni, vechi”. Cu un așa stigmat Facebook va pierde încet-încet utilizatori:
1. noile generații preferă alte rețele
2. cei care sunt acum pe rețea sunt călcați în picioare de multiplele bătăi de joc.
Facebook: kiss Digg, kiss Hi5.
PS. Dacă ești interesat să afli ce surse am în Feedly, atunci poți descărca fișierul .opml generat de Feedly-ul meu și îl poți importa în contul tău. Click aici și apoi click-dreapta și Salvează ca pentru a descărca fișierul.
Conținutul fișierului are hashurile (verificare cu IgorWare Hasher):
SHA1: d05877c6294c210296619a0c566a223dd6e659d2
MD5: 20f39c82eea64bf9c1df93fd4139e846
CRC32: 7b427e1a
4 răspunsuri la “Sper ca Facebook să aibă o moarte lentă și rușinoasă”
[…] în Londra” am vorbit despre neimplicarea politică a românilor, despre pisici politice, despre supărarea ce o am pe Facebook, despre Remus Robu, avocat român care a făcut istorie în UK, despre condițiile în care […]
[…] pentru Feedly le poți lua de aici iar pe Tehnocultura am publicat lista, acum învechită, a canalelor educative pe care le […]
[…] trecut mai bine de o lună de când nu mai stau constant pe Facebook și am ales să îmi iau știrile din alte părți, respectiv folosindu-mă de Feedly, un site unde […]
[…] în Londra” am vorbit despre neimplicarea politică a românilor, despre pisici politice, despre supărarea ce o am pe Facebook, despre Remus Robu, avocat român care a făcut istorie în UK, despre condițiile în care […]