Categorii
Arhiva General Optimism

Factfulness: cartea care îți deschide ochii către lumea așa cum este

Factfulness este una dintre cărțile mele preferate din ultimii 5 ani de zile. Nu este un roman și nici o carte de glume, ci este o selecție de informații extrem de interesante legate de lumea în care trăim.

Hans Rosling, autorul principal al cărții, a lucrat toată viața ca doctor în zonele defavorizate ale lumii și a promovat evoluția în bine pe care o face omenirea de-a lungul deceniilor. De obicei, când ne gândim la țări din Africa sau America de Sud, zicem că sunt atât de săraci că nu știu ce este ăla un telefon mobil, dar asemenea puncte de vedere sunt atât de învechite și de greșite încât ne orbesc aiurea.

Unele lucruri erau valabile acum 2-3 decenii, dar multe situații s-au îmbunătățit. Nu înseamnă că nu este rău, ba chiar este, dar situațiile de îmbunătățesc deceniu cu deceniu. Uită-te la drumul parcurs de România din anii ’90 până acum. Pentru o democrație atât de tânără am avut un avans bunicel. Desigur, comparându-ne cu UK sau Germania ne dăm seama unde avem lipsuri, dar mergem în zona bună an de an.

Dacă acum 10 ani era OK ca profesorii să bată copiii la școală, acum nu mai este acceptat asemenea gest. Avem drum liber în UE, salariul a crescut încet-încet. Este încă rău, dar ne îndreptăm pe drumul cel bun.

Factufulness este o carte care nu îți servește optimism pe tavă. Cu date luate din statisticile ONU și verificări de la fața locului Hans Rosling face un rezumat al lumii și al modului în care evoluăm către o societate mai bună.

Întrebare: cât la sută din fetele din țările sărace termină 4 clase? 20%? 40%? 60%? Este 60%! În urmă cu ceva decenii era 40% și mai devreme de atât era 20%. Pe măsură ce țările și oamenii de rând încep să aibă mai mulți bani, educația și sistemul medical devin mai bune iar o viață mai bună duce la familii cu mai puțini copii. Mitul general este că oamenii săraci fac copii pentru că nu au altceva de făcut, dar opusul este valabil: în zonele defavorizate mulți copii mor și, din cauza vieții grele, părinții au nevoie de mai mulți copii care să ajute la munca din jurul casei.

O viață mai bună duce, indiferent de țară, religie sau naționalitate, la familii cu mai puțini copii. Tocmai de aceea populația lumii va stagna prin jurul cifrei de 10 miliarde prin 2100. Lumea devine puțin mai bogată și, cu ocazia asta, o serie de probleme se rezolvă gen educație, sistem medical, comerț, turism șamd.

Un alt lucru pe care îl vei descoperi este că majoritatea oamenilor trăiesc nu în sărăcie lucie, ci au o viață mai bună. Majoritatea populației lumii trăiește în țări cu venit mediu. Bine, acele țări sunt din nivelul 2 și 3 după cum vei afla din carte.

Hand Rosling cere oamenilor să nu mai clasifice lumea în țări bogate și țări sărace, ci să se uite la câștigul individual, respectiv câți bani faci tu pe zi. Nivelurile sunt așa:
– 1: până la 2 dolari pe zi
– 2: 2 – 8 de dolari pe zi
– 3: 8 – 32 de dolari pe zi
– 4: peste 32 de dolari pe zi

Curând vei descoperi că în fiecare țară sunt oameni din cele 4 niveluri și că România este pe la nivelul 3, adică binișor pe scară mondială.

Cartea a fost recomandată de Bill Gates în unul dintre articolele sale despre țările care se află în dezvoltare. Bill Gates a ieșit de pe șcena Microsoft, dar folosește banii câștigați ca să ajute vaccinarea oamenilor în zonele defavorizate. Ajută o serie de proiecte medicale și educative de prin toată lumea. Este, cel mai probabil, unul dintre modurile cele mai faine să îți petreci anii de pensie.

Hans Rosling a murit, dar cartea lăsată în urma lui este o rază de lumină, nu pentru că pare optimistă, ci pentru că ne arată o imagine reală, a unei lumi care se face mai bună. El oferă o multitudine de informații legate de modul în care mintea noastră ne pune un văl peste ochi și nu ne permite să vedem lucrurile așa cum sunt. Multe sfaturi practice și informații utile se găsesc în carte.

Dacă îți pui în cap să citești ceva util, atunci pune Factfulness pe listă. Cu plăcere.

8 răspunsuri la “Factfulness: cartea care îți deschide ochii către lumea așa cum este”

Podcast “Un român în Londra” ep 48 – slugarnicii de la CNCD, libertatea de exprimare, alegeri locale UK | Manuel Chețaspune:

[…] Factfulness: cartea care îți deschide ochii către lumea așa cum este – Cum vine treaba cu libertatea de […]

Podcast “Un român în Londra” ep 49 – paradox rezolvat, dinozauri în Londra, MI6 angajează spioni | Manuel Chețaspune:

[…] Watching the English, de Katie Fox – Factfulness: cartea care îți deschide ochii către lumea așa cum este – Cum vine treaba cu libertatea de […]

Podcast “Un român în Londra” ep 50 – alba-neagra pe London Bridge, CV în UK, Londra periculoasă | Manuel Chețaspune:

[…] Watching the English, de Katie Fox – Factfulness: cartea care îți deschide ochii către lumea așa cum este – Cum vine treaba cu libertatea de exprimare – învață despre importanța […]

Podcast “Un român în Londra” ep 51 – românul și politica, dezamăgirea Facebook, Brexit și settled status, știri | Manuel Chețaspune:

[…] Watching the English, de Katie Fox – Factfulness: cartea care îți deschide ochii către lumea așa cum este – Cum vine treaba cu libertatea de exprimare – învață despre importanța […]