De fiecare dată când ies din stația de metrou se face verde la semaforul ce duce spre casă. De fiecare dată când merg la muncă dau de aceleași trei persoane pe drum. În multe situatii găsesc același om în același loc zilnic. Coincidențe. Nu există așa ceva. Nu în sensul în care este folosit adesea.
Numai mintea umană găsește sens în lucruri total banale și inventează explicații. Se face verde când ies de la metrou pentru că vin la aceeași oră acasă. La aceeași oră trec pe strada pe care merg și ceilalți trei. A zice că acele lucruri sunt coincindențe este la fel de greșit ca atunci când zici că este o coincidență că te vezi cu colegul X la muncă zilnic. Te vezi cu el la muncă zilnic pentru că amândoi mergeți în același loc de muncă.
Mulți oameni vor să creadă în „scopuri mari”, într-un sens al vieții, într-o „ordine absolută” și inventează „coincidențe” pentru nimicuri. Acolo unde statistica și întâmplarea este la lucru omul simte nevoia să construiască un fir alb. Tocmai de aceea istoriile cu conspirații prind atât de bine la oamenii de orice factură. Mulți nu vor să accepte că ei sunt rezultatul întâmplării și că multe lucruri din viața lor vin asupra lor fără ca ei să dețină vreun control.
Două cărți le dedic acum cititorului, You Are Not So Smart și You Are Now Less Dumb, pentru a-l ajuta să se cunoască mai bine în 2016.
Când accepți anumite lucruri despre viață realitatea devine mai simplă. Nu este o coincidență faptul că m-am întâlnit prima dată cu pisica mea pe Facebook. Mulți oameni s-au întâlnit așa și s-au și căsătorit. Nu este coincidență, ci rezultatul unor acțiuni în lanț. Nu există un scop superior în Univers legat de viața ta.
Frumusețea în ceea ce am zis mai sus este că tu, rezultat al întâmplării și al alegerilor tale, poți ajunge în poziții foarte rele sau foarte bune. Există un întreg spectru de posibilități zilnic iar lucrurile nu se întâmplă pentru un motiv anume. Tu alegi, tu tragi.
Genetica spune că tu pornești în viață cu un set de cărți, o mână bună sau proastă cum se zice în poker. Depinde de tine cum joci mâna asta. Nu există coincidențe. Doar un set de acțiuni care duc la o anumită situație. Cu cât faci mai multe în direcția X, cu atât ajungi mai aproape de locul X.
4 răspunsuri la “Coincidențe”
Ehhh, creierul uman trebuie să găsească acele „patterns” în orice pentru că tot el trebuie să interpreteze informaţia provenită de la stimuli folosind cunoştiinţele/experienţe anterioare.
Exemplele de mai sus nu intră în coincidenţe, aşa cum ai remarcat şi tu. Totuşi, coincidenţe există sau mai bine le-am încadra în teoria probabilităţii.
Până la un punct sunt de acord cu „Există un întreg spectru de posibilități zilnic iar lucrurile nu se întâmplă pentru un motiv anume. Tu alegi, tu tragi.”.
Vezi însă că dacă vecinul te trezeşte la 7 dimineaţa cu bormaşina din dotare se ajunge la „El alege, tu tragi.” 🙂
Legat de vecin ai iar un spectru de alegeri: suni Poliția, te duci la el și vorbești frumos, te duci la el și-i dai foc la ușă, spargi ușa, trimiți scrisori, îl aștepți când intră în scară și îl bați sau îl rogi sau îl ameninți sau îl platești ca să nu dea cu bormașina la 7 dimineața. Sunt multe lucruri pe care le poți face legat de un singur eveniment.
Aia e partea de „acţiune la reacţiune” 😀
Datorită unor lucruri/acţiuni întreprinse de altcineva, eu trebuie să acţionez altfel decât mi-aş fi dorit deci nu avem mereu o sumă constantă de „eu fac, eu trag ponoasele”.
La mine a mers o chestie. Se certau niște vechini în perete cu mine în fiecare zi. Era enervant. Am bătut la ușă și le-am cerut să se certe în liniște. A mers 😀