Categorii
Arhiva General Online

Ceva lucruri despre Netflix

După trei luni de Netflix am ajuns să îmi dau seama ce așteptări trebuie să am de la acest site. Nu este, așa cum credeau unii, o bibliotecă atotcuprinzătoare de filme de toate genurile din toate timpurile. Ba chiar, vei observa că nu are în listă filme create anul trecut la Hollywood.

Așadar, iată câteva lucruri despre Netflix, pe scurt:
– serialele sunt actualizate cu un an întârziere, unele deloc
– găsești filme din multe categorii, dar selecția este sărăcăcioasă
– filmele parte a unor trilogii zac singure, aiurea
– are filme făcute din anii 50 până în 2015
– nu are cele mai noi blockbustere de care auzi pe net și nici nu este sigur că le va avea vreodată
– are producții proprii precum Jessica Jones sau The Ridiculous 6 în care s-au investit sute de milioane de dolari din banii proprii și care sunt a-ok
– are filme americane, britanice, indie, făcute la Bollywood iar selecția depinde de țara în care ești
– adaugă săptămânal filme noi, dar cele mai multe sunt din vremea 1990-2000
– are o listă mare de categorii de filme (via Mashable)
– dacă vrei să vezi filmele în HD, plătești extra
– ține minte filmele pe care le-ai văzut și face recomandări aproape OK despre ce alte filme să urmărești
– unele seriale merită urmărite unul câte unul, nu în valuri (așa-numitul binge watching când te uiți la 3-4 episoade odată)

Netflix nu a fost ce credeam, adică o listă completă de filme care să cuprindă inclusiv cele mai noi filme de la Hollywood, dar mi-a arătat că există filme făinuțe făcute și în trecut. Am revăzut cu plăcere Tremors (1990) și am admirat actorii Kevin Bacon și Fred Ward cât de tineri erau și de energici.

Netflix este un site unde te poți educa despre cultura filmului, unde entertainmentul este entertainment, dacă știi să devii om și nu un animal ordinar care devorează filme pe bandă rulantă. Cine este învățat să piardă 10 ore pe filme poate face asta, dar nu pricepe nimic din ele. Cu Netflix vezi ce om ești și, când ajungi la ultimul episod din categoria preferată și vezi că nu mai e nimic de văzut de genul, îți dai seama că ceva nu este bine. Cu tine.

Așa mi-am dat seama că nu urmăresc filmele așa cum ar trebui. Filmele trebuie savurate, cum zice Dorin, nu trebuie consumate aiurea, pe bandă. Trebuie înțeles că Netflix este unul dintre site-uri, nu singurul unde poti vedea filme. Într-un fel, cred că Netflix ne învață să apreciem cum este să ieși din nou la cinema prin faptul că nu pune cele mai noi filme pe site.

Dacă vrei cele mai noi filme, atunci mergi la cinema, apoi vezi pe Netflix filmele clasice. Admiră-le, vezi ceva indie, ceva Bollywood. Vorba aia: culturalizează-te.

Poate așa vei savura filmele și vei simți entertainment așa cum ar trebui: din plin, dar în porții mici. Cam ca fericirea. 😀

Despre Netflix și multe altele au vorbit Dorin și Eftimie în podcastul (NSFW) de mai jos:

2 răspunsuri la “Ceva lucruri despre Netflix”

[…] PS2: Roxana explică mai bine ca mine care ar trebui să fie atitudinea unui cumpărător de Netflix, care până la urmă se gândește dacă merită sau nu merită abonamentul. Vezi și ce zice și Manu Cheța, care s-a lovit în UK de Netflix ceva mai repede, și a apucat să scrie despre asta. […]