Categorii
Arhiva Blogging

Context

Este groaznic de simplu să dai share în prostie, să participi la proteste, să arunci cu păreri, să fii prost, să fii pripit. Și este groznic de simplu să îmi dau seama că, ocazional, mă fac vinovat de păcatul acțiunii fără cugetare.

Da. Îmi rezerv dreptul de a fi prost și prost informat uneori, dar la fel îmi rezerv dreptul de a mă corecta, de a mă îndrepta cât de des pot și îmi dau seama.

Un individ impulsiv ca mine păcătuiește ocazional și uneori îmi este atrasă atenția că am ratat un punct important: contextul.

Proteste

La cele mai noi proteste legate de pădurile defrișate nu am fost. Din comoditate, din lipsă de timp, din lehamite, din naiba știe ce.

Cel mai mult mi-a lipsit contextul și, știind că în Brașov protestul a fost organizat de cei cu Roșia Montană, am dat înapoi. Este important să participi la proteste pentru motivele corecte, dar să fii și informat corect. #uniții duc lipsă de informare completă, nu prezintă contextul, nu continuă acțiunea, nu duc la final, nu atacă baza.

Contextul protestelor legate de defrișare a fost făcut de Robintel aici.

Cu toate că nu au fost rase pe atât de multe păduri pe cum se crede, fenomenul nu este normal, o ilegalitate tot s-a făcut. Ceea ce este important este ca noi să știm contextul, să punem întrebări și să știm tot ce este de știu pe un subiect dat. Apoi să participăm la protest, dacă îl vedem oportun.

Libertate de exprimare

Scurt și la obiect, Eftimie ne spune că libertatea de exprimare se câștigă, nu ni se dă. În cazul picturii murale cu Sf. Gheorghe oamenii au sărit pe BOR pentru comportamentul habotnic de care a dat dovadă.

Dar ceea ce n-au făcut cei direct implicați, proprietarul casei și cei ce au făcut pictura, a fost să se opună BOR și cererii inoportune ale preoților. Ai anumite drepturi și nu ți le aperi. BOR poate cere multe lucruri, dar cei direct implicați trebuie să pună piciorul în prag.

Supermarketuri

Există un scandal cu supermarketuri. Oamenii plâng că, dacă supermarketurile vor fi închise duminica, ei nu vor mai putea lua de papa în week-end.

Ceea ce ei nu știu este că, în acest fel, începi să tratezi mai corect angajații supermaketurilor și te obligi pe tine însuți să folosești duminica în mod mai util.

Totul ține de context.

Este ușor să dai cu parul, dar dacă o faci, mai bine fă-o știind ce și de ce.

2 răspunsuri la “Context”

A inchide supermarketurile duminica pt binele angajatilor nu e departe de a da liber pompierilor sau soferilor de autobuz din acelasi motiv. In firme civilizate, weekendurile sunt platite in plus. Unii oameni chiar nu au ce face duminica…

De autobuz ai nevoie sau de pompieri ai nevoie in orice zi din saptamana. De supermarket nu.