Categorii
Arhiva General

Mizeriile făcute de Marlboro și alți vânzători de tutun #jeffwecan


John Oliver a prezentat cazul firmelor vănzătoare de țigări care au dat în judecată țări ca Australia (au pierdut), apoi Togo (Africa), Uruguay (America de Sud) pentru că au creat legi care să protejeze sănatatea publică din acele zone.

Cei din Australia au câștigat, dar nu la fel de simplu este pentru Togo și Uruguay, țări care nu au PIB-ul pe câți bani are Phillip Morris International, adică 80 de miliarde de dolari.

După ce SUA a impus reguli mai strice si a interzis reclamele pentru țigări la TV, câștigul firmelor de profil a avut mult de suferit, dar au recuperat vânzând în alte țări.

În Indonezia, de exemplu, firmele vânzătoare de țigări sponsorizeză crearea de chioșcuri ce vând țigări chiar la intrările din școli. Se pare că bunul simț este ultimul lucru la care se gândesc companiile respective în urmărirea unui câștig cât mai mare.

Foarte ciudată mi s-a părut situația în care firmele acestea, care vănd cancer la bucată, au dat în judecată țări ca Australia pentru că au creat legi care să limiteze fumatul.

Interesant cum o parte dintre fumători urmează exemplul firmelor vânzătoare de tutun și devin oameni nesimțiti și nespălați. O parte am zis, nu toți.

Dai de ei pe la intrări de blocuri unde pufăie și trebuie să treci prin fumul lor, ori, așa cum am pățit cu un domn mai în vârstă, stau și îți fumează în ceafă întimp ce ești la rând la cumpărat covrigi. De parcă sunt obligat să trec în meniu covrigi+cancer.

Când i-am cerut omului să fumeze undeva unde nu deranjează s-a mirat că îi cer să nu afume oamenii de la rând. Ba chiar, as zice, s-a simțit jignit.

Nu, nu trebuie ca eu să-ți suport fumul tău de țigară. Unde este loc public nu fuma lângă oameni. Poate merg undeva la o întâlnire și PUT a țigară din cauza ta.

Nu este nevoie ca UNII fumători să fie nesimțiți ca firmele care produc acele țigări.

După cum am zis, eu nu trebuie să îți suport ție moftul.

Țigara nu miroase urât, ea PUTE. Dacă stau la aer curat, știu că se mai duce mirosul, iar dacă merg într-un loc unde se fumează, merg știind că atunci când ajung acasă arunc toate hainele la mașina de spălat.

Una este să merg într-un loc și să suport un timp fumul respectiv, dar alta este să te pui la rând la covrigărie și sâ îmi fumezi în ceafă.