Sunt o mulțime de lucruri care nouă, bloggerilor, ni se par naturale, dar au dedesubturi care te amețesc din primele minute de investigare. E vorba aici de oarece fundamente juridice care stau la baza activității de blogger pornind de la libertatea de exprimare și ajungând la protecția datelor.
Curtea Europeană de Justiție a decis că linkurile nu sunt o încălcare a drepturilor de autor, adică dacă tu dai link către cineva, tu nu trebuie să îi ceri voie și nici nu reprezintă un furt sau o încălcare a drepturilor de autor. Asta este valabil pentru oricine are un website.
Îți aduci aminte de cazul cu retardații de la CFR? Ei cereau ca tu să obții acceptul lor pentru a pune un link către ei. La vremea respectivă au fost ceva valuri pe net și aș fi vrut să iau la șuturi pe cineva personal de acolo.
În fine, problema cu cerința proștilor de la CFR era asta:
1. linkurile sunt ca notele de subsol ale unei cărți, obligatorii de cele mai multe ori, mai ales când trebuie să precizezi sursa unei informații și
2. informațiile de pe CFR sunt publice, astfel că accesul la informații publice e liber și fiecare este liber să le folosească și să le transmită pe cum vrea. (CFR cică dăduse în judecată ceva site-uri că reproduceau programul CFR pe ele.)
În fine, CFR sunt retardați la partea de web. Great.
Revenind la decizia CEJ, dă link, bloggere, și dă link cu curaj, pentru că legea e de partea noastră.
Bonus: CEJ a decis că taxa auto este discriminatorie. Se dau banii înapoi!
Un răspuns la “CEJ a decis ceea ce bloggerii știau deja: linkurile nu reprezintă încălcare a drepturilor de autor”
[…] CEJ a decis ceea ce bloggerii știau deja: linkurile nu reprezintă încălcare a drepturilor de aut… […]