Categorii
Arhiva Online

Retards@work: www.cfrcalatori.ro acceptă linkuri numai dacă îți dau ei voie

Adică despre ce vorbeam în articolul “Cere-mi voie să dai link către mine!”: linkurile către alte site-uri sunt considerate note de subsol și nu trebuie să ceri permisiunea de a da link către cineva. Dacă ei zic că le încarci drepturile de autor, atunci le poți da în cap cu internetul.

Curtea de Justiție a UE a decis că linkurile nu consituie încălcare a drepturilor de autor, așadar nu trebuie să ceri voie să dai link către CFR Călători, care au echipă de web cu sarmale în loc de creier.

Vezi ce mai zic ei în pagina lor de Termeni:

Continutul site-ului, integral si/sau partial, nu poate fi reprodus, duplicat, copiat, revandut, vizitat sau exploatat in scopuri comerciale fara acceptul scris prealabil al CFR Calatori.
Plasarea unui link spre site-ul www.cfrcalatori.ro necesită o autorizaţie prealabilă în scris de la CFR Călători. Dacă doriţi să plasaţi un link spre site-ul nostru, trebuie prin urmare să contactaţi responsabilul site-ului www.cfrcalatori.ro.

Auzi ce zic: „conținutul […] nu poate fi […] vizitat (sublinierea mea) […] în scop comerciabil [….] fără acceptul scris […]”. Cum adică? Ai site public, dar nu îl pot vizita? Cum consideri tu că eu vizitez site-ul în scop comercial? Prietene, pune login screen și terminăm bâlciul, dar nu pune mesaje contradictorii și jenante pe site-ul tău.

În aceeași pagină vezi asta:

Reproducerile, pe hârtie sau digitale, ale site-ului sus menţionat şi/sau ale fotografiilor, textelor, sloganurilor, desenelor, imaginilor, precum şi a tuturor lucrărilor integrate în acest site, sunt autorizate cu condiţia ca acestea să fie destinate unei folosinţe strict personale, excluzând orice utilizare în scopuri publicitare şi/sau comerciale şi/sau de informare, astfel încât să se conformeze dispoziţiilor legislative privitoare la proprietatea intelectuală.

Adică eu nu pot reproduce textul de pe site, nici măcar în scop informativ, pentru alții. Uz personal, da. Așadar, dacă scriu că mâine trenul IR 1642 pleacă din Brașov la 3:36 și ajunge în București la 6:13 (distanța de 166 km, 2h37min) tocmai am făcut o infracțiune că nu le-am cerut voie să public informația asta pe blog.

Citește toată pagina Termeni de la ei și îți vei da seama că le-au luat cu copy-paste de undeva și că nici nu au idee ce scriu acolo. Mergând pe ideea lor dioată, că este infracțiune să reproduc partea aceea de text, fenomenalii planetei au început să dea în judecată site-uri care prezintă mersul trenurilor și mai iau un ban pe reclamele arătate pe site. De aceea m-am uitat mai atent la ce scrie Bogdan Manolea în articol și am scris articolul de față.

În loc să oferi un API prin care informațiile de pe site să fie date mai ușor tuturora, tu încerci să creezi un monopol asupra mersului trenurilor pe internet. Genial! Reacțiile au început deja să arapă iar Dorin îi îmbie să îl dea în judecată că a dat link către ei.

Nota lui Dorin este chiar potrivită:

Acum e clar de ce nu pleacă și nu ajung trenurile la timp! Nu au voie să copieze site-ul CFR Călători!

Bogdan Manolea a aflat de întâmplările povestite aici și se pare că CFR dă în judecată site-urile care publică mersul trenurilor pentru că, zic ei, respectivii au ” preluat informațiile accesând fără drept (infracțiune prevazută de art 42, legea 161/2003) sistemul informatic al CFR, adică site-ul mai sus menționat„. Din nou: CFR dă în judecată site-urile care publică informații PUBLICE legate de mersul trenurilor spunând că s-a accesat fără drept site-ul.

Retarzii de la CFR îți cer ție să le ceri voie să le vezi site-ul, dacă vrei să publici informațiile publice de acolo. Ceva parcă nu se potrivește în peisaj. Bogdan Manolea zice în comentariile de la articolul său că „Legea 109/2007 nu include companiile comerciale cu capital integral de stat în obligația de a-și deschide datele”, adică CFR Calatori nu ar fi obligată să permită refolosirea datelor.

Treaba este că tenurile sunt serviciu public și tot ce e legat de ele este public, cu atât mai mult programul, așa că pe orice cale ai lua-o, drepturi de autori încălcate sau presupuse infracțiuni, CFR are o echipă de doi bani când vine vorba de cunoștințe ale internetului.

În orice caz, biletul de personal de la Brașov la București este 25 de lei. Ieftin, zic eu!

UPDATE: GCM le-a trimis un email și a primit răspuns pe măsura frazelor din pagina lor de Termeni: total anapoda. Au ocolit cum au putut mai bine problema de bază.

23 de răspunsuri la “Retards@work: www.cfrcalatori.ro acceptă linkuri numai dacă îți dau ei voie”

Ei, uite acum. Si eu pot avea reguli absurde pe blog, dar asta nu inseamna ca am dreptate.

Ar fi interesant sa primeasca cateva zeci de e-mail-uri sa li se ceara permisiunea de a vizita site-ul. E o idee foarte buna pentru un articol.

Oare nu doare oricum ca avem trenuri care merg cu 0 la ora? Sutn multe lucruri de schimbat, dar ele trebuie sa inceapa cu noi. Este bine cand ni se atrage atentia in caz ca nu ne dam seama ca batem campii.

[…] Din care aflăm, cu stupoare, că folosirea link-ului www.cfrcalatori.ro este  INFRACȚIUNE în România – dorinlazar.ro și obisnuit.eu. […]

Eu zic ca in loc sa scriem despre cat de idioti sunt cei de la CFR ar fi bine sa scriem despre ce misto e cu RegioTrans Brasov sau cu alte firme private de prin tara.

Nu cred ca ar trebui sa transformam o discutie despre o „prostie” facuta de niste oameni de PR in comparatie intre serviciile CFR-ului in balanta cu cele ale RegioTransului.

De acord cu ce zice GCM. Raman strict pe subiect iar interesul meu nu este sa vad ca CFR pierde clienti sau la partea de imagine. Sper ca vor citi si vor lua legatura cu Bogdan Manolea, ca sa ii invete cum vine treaba cu netul. Atat!

eu zic că răspunsul dat de CFR precum și atitudinea lor nu fac decât să confirme tipul de gândire „de bugetar, deasupra tuturor” pe care-l au cei de la CFR. De 2 zile cică au management privat … poate le mai deschide cineva ochii.

Da? Au schimbat managementul? In lumea internetului au nevoie de oameni capabili care stiu sa faca diferenta intre un website si o carte. 😀

[…] timp ce altii scriu despre cat de idioti sunt cei de la cea mai mare si cea mai proasta companie feroviara din Romania, eu mi-am propus sa promovez companiile particulare si sa va spun despre beneficiile de a calatori […]

tara (CFR-ul) ia foc si baba (CFR-ul) se piaptana, ceea ce am vrut sa spun este:
CFR-ul se duce rau la vale, iar in loc sa-si gaseasca solutii la problemele care-i afunda… se preocupa de drepturi de autor… care nici pe alea nu le inteleg prea bine.

felicitari managerilor CFR! probabil ca cei care v-au pus in functii, sunt mandri de voi!

Cica au schimbat managerii. Vedem ce iese.

Habar n-aveam de asta… Credeam ca doar intarzierile si conditiile de la CFR Calatori sunt àsa, nu si termenii de pe site.

Nici nu stiam ca au acest site, folosind infofer.ro de doi ani.

Au tot felul de bube. cine stie cand se si hotarasc sa le rezolve. totusi, trenurile arata bine fata de cum erau in urma cu ceva ani, dar tot incete sunt.

Da. Cu ceva zile bune inainte 😀

Anumiti oameni nu inteleg ca e cam greu sa cenzurezi Internetul, mai ales cand e vorba de scopuri informative. Daca vrei ca lumea sa nu aiba acces la site-ul tau, poti pune oricand o parola de intrare.

Mai este un lucru: daca site-ul meu este public, asta nu inseamna ca tu ai voie sa iei de pe el ce si cum vrei. Legat de CFR, informatiile sunt de interes public si nu mi se pare corect ca ele sa fie blocate doar pentru ca asa vrea CFR, cu toate ca CFR are site propriu.

CEJ a decis ceea ce bloggerii știau deja: linkurile nu reprezintă încălcare a drepturilor de autor | Manuel Chețaspune:

[…] aduci aminte de cazul cu retardații de la CFR? Ei cereau ca tu să obții acceptul lor pentru a pune un link către ei. La vremea respectivă au […]