Ghana este statul cel mai dezvoltat din Africa de Vest în materie de internet. Este locul unde internetul, cyberinfractorii și religia se contopesc într-un mediu care aduce profit tinerilor ce nu au nici un loc de muncă. De acolo pornesc tot felul de păcăleli gen „romance scams” și au loc inclusiv furturi de bani din conturile oamenilor. De obicei vesticii ajung să plătească pentru distracția ghanezilor.
În continuarea ideii de mai sus, ghanezii consideră că își iau înapoi ceea ce este a lor, pentru că au fost asupriți atâta amar de timp de vestici, care le-au luat aurul. Lucrul acesta vine, însă, cu un preț: oamenii de afaceri ocolesc Ghana iar publicațiile străine atacă infracționalitatea de acolo cât de des pot.
Nici noi nu suntem departe. Vezi așa-zișii hackeri din Râmnicu Vâlcea, care, până la proba contrarie, nu sunt decât niște script kiddies și niște hoți ordinari, nu hackeri. Hackerii fac treburi faine.
Ziceam mai sus de religie. În Ghana, preoții Juju își oferă serviciile religioase oricui dă bani și ei consideră că îi determină pe zei să îi ajute pe infractori în tot ceea ce fac ei. Infractorii folosesc internetul pentru a face rost de bani și apelează la religie foarte des.
Îmbinarea dintre tehnologie, religie și dorința de înavuțire a dus la crearea culturii sakawa, o mișcare underground la care aderă tinerii ghanezi, dar impotriva căreia guvernul și celelalte comunități luptă de ceva timp. Sakawa este termenul care acoperă tot felul de fraude.
Thomas Morton, de la Vice, a fost în Ghana și a luat interviuri multora implicați în cultura sakawa, inclusiv unora dintre membrii grupurilor infracționale. Simplitatea cu care vorbesc despre furturile ce le fac este de-a dreptul ciudată. Pentru Sefa, unul dintre liderii grupărilor infracționale, Sakawa înseamnă cumpărături online.
Din tot documentarul am vrut să evidențiez două lucruri:
- sunt slabe șanse ca tehnologia să schimbe profund cultura unei țări (vezi cum sunt sfințite emailurile de către preoții Juju)
- sărăcia este folosită peste tot ca un motiv de a fura
În condițiile în care ai internet acasă, nu ai voie să zici că ți-e foame. Da, am avut și eu momente în care am lins cu poftă un 3 în 1 toată ziua, dar astea sunt rare de tot. Cât ai internetul sub nas și ceva în genul Elance și vrei să înveți, nu ai voie să plângi că nu găsești de muncă.
8 răspunsuri la “Scrisorile nigeriene au ajuns în Ghana [documentar]”
Greșit, tehnologia modifică COMPLET fața unei națiuni. Fără internet și industrie eram o nație de țărani.
Nu te uita la aberațiile pe care le-au găsit ăia. Îți garantez că Ghana, datorită tehnologiei, va ajunge departe.
Da, si asta nu i-a impiedicat sa mearga la Juju ca sa se roage ca emailurile sa fie vrajite :)) Nu ma indoiesc ca vor ajunge departe, poate ca vor transformacultura, dar profund? Adica din temelii? Internetul nu a schimbat felul de a fi al romanului: cel ce a vrut sa munceasca a munci si pe net, cel ce nu, tot drac a ramas.
Sincer nu le plang de mila celor pacaliti de ganezi 🙂 trebuie sa fii si lacom si prost ca sa pici intr-o plasa de genul asta.
Daca ai impresia ca poti sa te imbogatesti rapid doar prin faptul ca iti oferi numarul cardului meriti sa fii pacalit.
Cred ca si d-asta sunt fraudele structurate in acest fel. Cred ca ganezii le concep special astfel incat numai genul asta de oameni isi pot lua tzeapa.
Nu numai americanii, ci multi altii cad in plasa. Intr-adevar, unii chiar merita sa pateasca ceva in genul de vreme ce sunt lacomi. Iar in SUA nu ai motive sa zici ca mori de foame.
Nu e de glumă. Mulți au pus botu’ și au plătit bani grei. Chiar eu am primit o asemenea ” ofertă „! Chiar am publicat-o pe blog, poate se găsesc amatori de îmbogățire rapidă 🙂 !
Da, publica articole cvea in genul: am de dat o mie de euro gratis. Nu tre sa faci nimic :))
Sunt destui care ar pica in plasa. Sa cauti bani castigati usor este un sport vechi de cand lumea. Unii merita sa li se dea peste cap pana invata ca trebuie sa munceasca pentru painea de zi cu zi.
Imi place postarea, mai ales fraza in care se face referire la asa-zisii hackeri romani. Evident ca e asa, nu avem nici hackeri. Avem doar niste ametiti care folosesc scripturi factue de altii
Nu, treaba este ca avem hackeri, dar ei se ocupa cu chestii de verificare a securitatii si apoi anunta websiteurile ca au probleme.