Categorii
Personal

Not-FIRE

Unul dintre acronimele care circulă des este FIRE, Financial Independence Retire Early. Independența financiară și ieșitul la pensie repede sunt scopuri faine, dar nu merg treburile chiar așa. Destui oameni care s-au „pensionat” pe la 30-40 de ani s-au plâns de calitatea proastă a noii vieți și au reînceput munca, orice ar fi însemnat aia.

Și aici pică FIRE: ca ființe umane vom avea nevoie mereu de activitate, să știm că aducem valoare, că suntem productivi. Ideea de a te pensiona repede trebuie înțeleasă drept situația în care îți permiți să ai un program liber, nu neapărat angajat la o firmă.

Cât despre independența financiară, cei mai mulți oameni nu vor ajunge acolo, ever. Este o realitate cruntă. Dacă nu vrei să fie și realitatea ta, atunci singura soluție este să investești în tine cât poți de mult: cursuri, calificări mai bune, creștere în poziție la locul de muncă. Nu te mulțumi cu un job stabil, dar plătit cât-de-cât. Trebuie să dai din coate.

Apoi vine întrebarea: ce să faci când ieși la pensie? Nu știu și probabil nici tu nu știi. Din ce văd eu cel mai bine este să îmi creez niște obiceiuri bune care să rămână cu mine până la moarte. Fie că citești multe cărți, bei o cafea dimineața la oră fixă, mergi în parc într-o zi anume. Creează experiențe pe care le poți întinde o viață întreagă.

Ideal ar fi să îți faci obiceiuri care să îți placă și de care să te bucuri până mori. Astfel, când vine vremea pensionării, singura ta grijă nu va fi trecerea de la starea salariat la pensionar, trecere care este traumatizantă pentru mulți oameni, ci faptul că data din calendar s-a schimbat. Tu vei fi tu și cu obiceiurile tale de când erai tânăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.