Categorii
Investing

HALT RAIN TTSP

De ceva vreme încoace memorez tot felul de statistici, informații istorice, acronime, orice pot ca să înțeleg dacă am vreo șansă ca să pun un ban deoparte și chiar să câștig ceva din investit. Din fericire în UK poți visa la folosirea economiilor pentru investiții în fonduri sau acțiuni pentru că salariile și infrastructura sunt de așa natură.

Pe lângă faptul că a investi înseamnă mult citit și calcule, investitul are și o parte psihologică, o situație la care nu m-aș fi gândit ever dacă m-ai fi întrebat de finanțe și investiții acum ceva ani. De unde crezi că apar bulele, speculațiile, prețurile exagerate la acțiuni?

Așadar, acronimele de azi sunt HALT și RAIN. Dat fiind că oamenii sunt mai puțin raționali și mai mult conduși de sentimente, cele două acronime se potrivesc perfect cu viața de zi cu zi a oricărui om.

Primul este despre decizii și zice că nu poți lua decizii când ești în extreme psihice sau fizice. Adică, nu poți lua o decizie corectă când tu simți că Universul îți pică în cap ori rana din picior stă să te ucidă în următoarele ore.

Așadar HALT, zice că nu trebuie să iei decizii când:
Hungry: ți-e foame;
Angry: ești nervos, supărat;
Lonely: te simți singur;
Tired: ești obosit.

Al doilea acronim este despre cum să te comporți când se întâmplă ceva și îți cere, de fapt, să îndepărtezi emoțiile proprii din mecanismul de decizie.

RAIN îți cere ca tu:
Recognize: să recunoști emoția;
Accept: să accepți emoția;
Investigate: să investighezi emoția, cauzele ei, ce ți-a generat acea emoție;
Non-dentification: să nu te identifici cu emoția respectivă, adică dacă ești nervos și așteptarea de la societate este ca un om nervos să țipe sau să arate că este nervos, tu să nu faci așa cum ți-a cere „societatea”, deci să nu te identifici cu acea emoție.

În investiții, ca și în viață, contează să iei deciziile corecte și să ții emoțiile în frâu. Tocmai de aceea sfatul pe care îl aud adesea este ca oamenii să aibă un plan și să-l aplice cu religiozitate: dacă acțiunile nu sunt la nivelul cerut, atunci vinzi, și stabilești anumiți parametri și condiții în care are loc vânzarea.

Apoi, tot ce ai de făcut când vine vremea grea este să îți controlezi impulsul de moment și să te ții de acel plan pe care l-ai stabilit când erai într-o stare mentală bună.

Update: TTWP, This Too Shall Pass. Indiferent de vreme bună sau rea, acea vreme va trece: this too shall pass. Bun de ținut minte când investițiile sunt pe val și toată lumea este euforică și când economia este la pământ. This Too Sall Pass.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.