Categorii
Personal

Despre stock options

De curând m-a contactat o cunoștință să mă întrebe despre stock options și dacă are rost să își piardă vremea cu ele. De obicei, start-up-urile din Vest oferă recruților „stock options” pentru a-i atrage ca angajați. Stock options îți oferă oportunitatea de a cumpăra stocks, adică acțiuni în firmă, după ce ai lucrat acolo minim 1-2 ani de zile.

Există ceva probleme cu stock options:
– dacă sunt oferite de o firmă mai tânără de 3-4 ani, ai șanse mari să le pierzi pentru că este probabil ca firma să moară în curând
– dacă sunt oferite de o firmă mai veche, atunci ai ceva mai multe garanții că poți cumpăra acțiunile după un timp numit „vesting time” (de unde și termenul de „investing”, a sta până trece un timp anume)
– trebuie să scoți bani din buzunar să cumperi acele acțiuni și prețul oferit nu este chiar ieftin
– după ce le cumperi singurul loc unde le poți vinde este înapoi către firmă și, deci, blochezi niște bani aiurea dacă le cumperi și le vinzi pe aceeași sumă
– ți se oferă acele stock opțions în schimbul unui salariu mai mic
– ele sunt o promisiune care are șanse mari de NEîmplinire
– timpul de 1 an este prea lung pentru că sunt șanse mari ca tu să lucri 9-10 luni acolo și apoi să primești o ofertă mai bună în altă parte, deci pierzi șansa de a cumpăra acțiuni

Sfatul dat de mine acelei cunoștințe a fost să ignore complet oferta de stock options și să ceară maximul de salariu pe care îl poate cere. Dacă peste salariu mai dau și stock options, atunci este bine, dar nu trebuie să îți pui baza în ele.

Alta era povestea dacă îți dădeau gratis acțiuni după acel vesting time și dacă acele acțiuni pot fi vândute pe piața publică după bunul tău plac.

De altfel, stock options sunt rele și pentru că, după spusele lui Warren Buffet, au două caracteristici negative:
generează stimulare perversă, adică îți fură din energia mentală și timpii de gândire în ideea ca vei face niște bani DACĂ trece ceva timp și DACĂ firma are succes; în loc să te gândești cum să creezi valoare pentru firmă, tu pierzi vremea gândidu-te cum vei face avere cu acele stock options
generează parazitismul valorii, adică acțiunile ar trebui vândute la prețul corect la pieței unor shareholders, acționari, iar profitul pe care firma îl face trebuie dat către acționari sub forma unor dividende sau sub forma unui preț mai mare al acțiunilor generat de share buyback; la share buyback firma folosește profitul pentru a cumpăra înapoi acțiuni din piața publică și asta duce la creșterea prețului acțiunilor; parazitismul acesta este ceva mai evident la pozițiile de manageri, care primesc tone de stock options la preț preferențial și, într-un sens, fură din valoarea dedicată acționarilor.

Pe scurt: cere salariul cel mai mare pe care îl poți cere și, dacă tot este să primești stock options, consideră toată treaba opțională și nu cumpăra acțiuni decât dacă chiar știi că firma va avea un viitor bun.

Un răspuns la “Despre stock options”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.