Categorii
Arhiva Optimism

Este succesul muncă din plin ori noroc?

Derek Mueller aka Veritasium a făcut un film binevenit despre succes și cum îl poți interpreta, mai ales când vine vorba de factorii care au dus la înlesnirea acelui succes.

Ca în alte ocazii cu care am scris despre succes pe blogul de față de-a lungul unui deceniu de blogăreală, un lucru sigur este că succesul ți-l definești singur.

În filmul de la început de articol Derek povestește despre modul în care unii oameni au ajuns să aibă success și modul în care ei văd acel success. Desigur, cine are succes va spune că munca din plin depusă este cauza acelui succes, dar Derek ne aduce aminte că există mai mulți factori care duc la acel rezultat.

Succesul nu vine de unul singur, succesul nu este mereu un rezultat clar al efortului personal depus. Nu degeaba există vorba Fortune favours the bold. Trebuie să fii pregătit să primești acel succes, dar nu vine oricum. În destule cazuri, așa cum zice și Derek, există factori care te ajută în a avea success.

Faptul că există factori pozitivi ori oportunități de succes nu diminuează rolul muncii tale. Poți avea toți factorii favorabili din lume, dar dacă nu muncești, atunci nu poți ajunge la ideea ta de succes, orice ar fi aia.

Paradoxul din filmul lui Derek este legat de faptul că trebuie să crezi că vei avea succes numai prin munca proprie și să ignori factorii favorabili, deși știi că nu numai munca proprie ajută la acel succes. Un paradox, desigur, dar și o lecție pentru noi toți: ne definim singuri ideea de succes și trebuie să tragem tare.

Un răspuns la “Este succesul muncă din plin ori noroc?”