Pentru că DRM. Pentru că Codemasters. Pentru că Securom. Pentru că, deși am cumpărat jocul prin Green Man Gaming și l-am activat pe Steam acum mai bine de 4 ani, cei de la Codemasters mi-au zis că nu mai vând jocul și de aceea nu îmi pot da cheia de deblocare. Cheia respectivă o foloseam ca să trec de nimicnicia de Securom, softul folosit pentru a impune DRM pentru jocul ăsta.
Fuel, joc open world de PC cu mașini în care acțiunea se petrece într-un viitor distopic, este o bijuterie la care revin o mulțime de oameni an de an. Cei la Good Old Games, GOG, au primit peste 370 de voturi pentru a include jocul în lista celor DRM-free, ușor de jucat, fără „protecții” aiurea.
Nu știu de ce Codemasters nu mai vând jocul, dar la harta de 14400 de kilometri pătrați, este un joc perfect pentru ascultat podcasturi. Îți ia ore întregi să parcurgi harta în diagonală, timp suficient să asculți unul-două episoade din podcastul preferat. Cum sunt abonat la 20 de podcasturi, asta înseamnă liniștit 30 de ore de podcast săptămânal. Nu ascult tot, dar când ascult am nevoie de un open world în care să mă plimb nebunește.
Și uite cum în anul de grație 2020 m-am văzut nevoit, cu joc plătit cu tot și cu refuzul Codemasters de a mi-l activa, să piratez jocul pe care l-am plătit deja. Piratat înseamnă că am mers pe Pirate Bay, am descărcat un fișier .torrent cu detalii de download pentru joc, am folosit BitTorrent și am descărcat varianta Razor 1911 și asta este. Prefer varianta Razor pentru că nu cere să plătești și nici nu îți aruncă viruși în calculator. Skidrow s-au tâmpit de ceva ani și îți cer să faci niște sondaje online ori să te înscrii la ceva servicii plătite să îți dea acces la joc, așa că sunt de evitat.
Așadar, cu varianta Razor la lucru am reușit să joc Fuel pentru prima dată după mai bine de 4 ani. Jucasem prin 2012-2013 când piratasem jocul cât eram în România. Prin 2015, odată cu ajungerea în UK, mi-am zis că nu mai am nici un motiv de piratat jocuri sau filme pentru că două probleme vor fi rezolvate: acces și bani. După aproape 5 ani am luat Fuel piratat pentru că, deși aveam bani și am plătit jocul, Codemasters mi-a refuzat accesul. Ar fi fain să se facă un repo unde să fie publicate jocurile vechi, care nu mai sunt vândute, ceva GOG, dar de unde să le iei pentru un preț fix și gata.
Cum am mai zis și cu alte dăți sunt destule motive pentru care pirateria este bună, mai ales când vorbim de oameni unde nu există acces sau bani. Puțin socialism prin care împarți bogăția cu cei săraci nu strică, deși, dacă te uiți bine, cei mai mari pirați tot din SUA și din UK sunt.
Am plătit 176 de jocuri pe platforme gen GOG, Epic, Ubisoft, Origin, Steam, Rockstar și nu aș fi piratat Fuel, dar este prea simpatic ca să îl pierd din vizor. Ca idee, în UK se piratează fără bai, lucru care m-a mirat când l-am aflat. Fie că este vorba de filme, muzică sau jocuri, lumea piratează și aici. Motivul expus de o serie de oameni cu care am vorbit este fie lipsa accesului la anumite lucruri, fie, minune mare, faptul că nu doreau să dea 5-10 lire pentru ceva anume.
Desigur, un purist ca Dorin m-ar sfâșia să știe că am piratat un joc. El nu este fan al piratării indiferent de pretext.
Un răspuns la “De ce am piratat un joc deși l-am cumpărat?”
[…] am scris: – de ce am piratat un joc – YouTube a scos notificările prin email, lucru tare […]