Categorii
Arhiva Online

Nu este vorba numai de procente, dragă YouTube

Recent YouTube a făcut o modificare idioată la modul în care primim notificări prin email legat de noile uploaduri pe rețea. Cu alte cuvinte, fără a face sondaje pe bune legat de preferințele oamenilor, YouTube a dezactivat email notification de la YouTube. Cu ocazia asta nu mai primesc emailuri de la canalele favorite când vreau să aflu ce mai este nou.

Asta înseamnă că trebuie să țin un tab deschis la subscriptions și să dau refresh de câteva ori pe zi ca să vad ce mai este nou. Nu. Nu este o idee bună deloc.

Ideea lor să primești push notifications pe desktop sau mobil este total inutilă. Tot omul este înscris la 50-100 de canale de YouTube. Nu ai timp și chef să fii bâzâit de notificări pe mobil de 100 de ori pe zi. Tocmai de aceea primești notificările în email, ai un filtru care le trimite într-un folder special gen „YouTube notifications” și apoi verifici ăla o dată pe zi și alegi la ce să te uiți.

Dar YouTube a motivat scoaterea notificărilor email pe baza faptului că „doar” 0.1% dintre utilizatori folosesc opțiunea de email notifications, dar 0.1% din sute de milioane de user înseamnă liniștit 1 – 10 milioane de oameni, jumătate de România sau o șesime de UK, nu tocmai puțini oameni. Să motivezi scoaterea unei opțiuni numai pe baza uni procentaj de utilizare este total stupid. Trebuie să verifici ce oameni fac parte din acel procentaj, ce utilitate aduc.

Tot ce avea YouTube de făcut era să adauge o opțiune acolo care zice „Vreau să primesc emailuri”, pe lângă opțiunile legate de push notifications deja prezente. Nu era greu, dar managerii de la YouTube au gândit într-un vid prostesc, al lor. Nu developerii sunt de vină, ci managerii care au luat decizia asta idioată. Dovadă că sunt incompetenți și la firmele mari. Așa pare că voi avea și eu șansa să muncesc la firme mari, mai ales când văd ce decizii prostești și copilărești de iau pe acolo. Free for all.

Am lăsat comentariul de mai jos, unul din cele peste 1870 de comentarii care se plâng de decizia proastă a YouTube:

This is SO STUPID. It is not always about those damn percentages, it is also about doing good decisions. You need to get your PM, managers in line and don’t do stupid stuff like you guys did in 2010 with Buzz network and exposing loads of sensitive data.

This change is a blunder and needs to be reversed. Also, it shows that your managers have no idea about user behaviour. If you disable email notifications of course you see increase in interactions via push notifications because of a simple law of rivers: you close one path, the river will flow on any other path.

Re-add those damn email notifications in there and simply allow people to disable if they don’t like it. Get your managers in line and ask them to read these comments in here.

Am trimis și pe Twitter un mesaj, ba chiar am dat un retweet și am adăugat ceva canale cunoscute în el și sper că mulți alții vor trimite mesaje. Nu de puține ori firme mari gen Google, Yahoo, Facebook și altele au dat înapoi atunci când s-a făcut scandal pe social media în legătură cu opțiuni modificate sau scoase din uz. Dacă se face un scandal destul de mare, atunci YouTube răspunde.

Un răspuns la “Nu este vorba numai de procente, dragă YouTube”