Categorii
Arhiva Online

Boom: pirateria ajută industria divertisment

Cine ar fi crezut asta? Ei bine, toți în afară de hrăpăreții de la Hollywood. Pirateria nu este ok, dar mulți o fac, și, uimitor lucru, există două categorii de pirați digitali: cei care piratează filme și cei care piratează muzică. Două categorii diferite cu comportamente diferite care ajung, într-un final, să plătească pentru ceea ce le place.

Dacă ai citit articolul scris de mine în 2012 despre importanța pirateriei, atunci ai văzut că existența piraților online este un semn că anumite lucruri trebuie schimbate.

De cele mai multe ori oameni piratează, iar americanii sunt pe primul loc la asta, din mai multe motive:
– vor să fie siguri că filmul piratat este la înălțimea așteptărilor
– nu este aceesibil în țara în care sunt
– are cost prea mare

Printre beneficiile piratării, ca să o spunem așa, se numără următoarele:
– vezi care este părerea oamenilor despre un film și care filme sunt cele mai apreciate
– vezi cât bani vei mai câștiga de pe urma piraților, știut fiind că unii dintre ei merg și cumpără filmele care le plac
– îți dai seama că trebuie să te modernizezi și să oferi conținutul acolo unde vrea userul, în modul în care îl vrea și la un preț accesibil lui

Cei de la Hollywood, în frunte cu Jackie Chan și Schwarzenegger, plâng că pirateria fură bani de la actori și producători, dar ceea ce omit să zică este că o parte bună dintre pirați nu s-ar fi uitat la filmul respectiv dacă nu era piratat. Iar dacă nu îl pot obține nici măcar prin piraterie, atunci nu se vor uita la el și gata.

Așadar, în loc ca Hollywood-ul să plângă pe umerii actorilor și producătorilor, mai bine s-ar pune să facă pe cum face Neflix, care oferă acces la filme la preț chiar mic. Pe net, la orice oră, pay-per-view sau abonament, nu contează. Dacă Hollywood deschide un site pentru tot globul, atunci câștigă niște bani buni.

Ah, piraterie în România. E pentru „consum propriu”, cel mai mult. Este parte a adevărului multor useri de internet și este, probabil, una dintre singurele metode de a vedea dincolo de gard, de a vedea ce producții noi apar și ce am vrea să avem și la noi. Pirateria, parte a vieții multora, este acel lucru pe care nu-l recunoaște nimeni în public, dar permite oamenilor să guste divertismentul așa cum l-am fi vrut la noi aici.

Da, da, pirații îs răi, hai să îi spânzurăm. Ca idee, vezi că True Detective e pe torente. Serial prea bun ca să îl ratezi.

Un răspuns la “Boom: pirateria ajută industria divertisment”