Categorii
Arhiva Personal

Ce salariu îți aduce o viață confortabilă în Londra?

După 4 ani de stat în Londra pot da ceva sfaturi legate de costuri, viață, salarii în enormitatea asta de oraș. Doar scriu și vorbesc despre asta de ani buni și nimic nu bate experiența personală.

Ideea de articol am primit-o de la Alex, care ne aduce aminte că, după ce salariul trece de un anumit prag, nu te mai uiți la bani, ci la alte lucruri de țin de confortul personal, de cultura locului, de echipă, de firma la care lucrezi.

Mi-e mai ușor să vorbesc despre joburile în IT, în special programare, pentru că asta fac zi de zi. Bine, ca dev, aka developer, pe front-end nu faci programare așa cum face un programator pe Java/C++, dar principiile de muncă, toolurile, procesele se aplică. Din cauza asta sunt de acord cu Alex și cu Ionuț legat de faptul că nu te bagi în programare pentru bani. Vei eșua lamentabil pentru că programarea trebuie să fie în primul rând o pasiune, nu doar o escapadă. Nu scoți bani din prima și este extrem de frustrant la început dacă nu ai motivație internă.

Odată ce ai trecut de primii pași și ai învățat ceva programare vei descoperi că Londra este un loc foarte fertil pentru devi de orice nivel. Din cauza brexitului tot mai puțini europeni vin în oraș, motiv pentru care firmele sunt dispuse să plătească mai mult decât de obicei chiar și pentru un junior. În plus, adesea devii sunt pescuiți de la competiție primind măriri de 20-30% doar pentru că lucrează la o firmă competitoare.

Revin la ideea din titlu: dacă un junior primea 30k pe an în 2015, acum juniorii cer liniștiți 38k pe an. În UK salariile sunt calculate pe an, brut. Un salariu de 30k se traduce în 1900 pe lună în mână. Cu 1900 de lire îți permiți un studio în Canary Wharf, facturile, naveta și mâncarea. Nimic altceva, dar măcar stai într-unul dintre cele mai faine locuri din lume. Te poți muta din Canary Wharf sau Isle of Dogs în zone mai îndepărtate sau renunți la confort și te muți într-un apartament cu alți oameni și plătești doar 1000-1100 pe lună cu facturile incluse.

La 38k iei cam 2400 de lună, bani suficienți să ieși în oraș din când în când sau să strângi ceva bani la pușculiță pentru un concediu anual.

La 45k deja iei 2700 de lire pe lună. Cele 300 în plus acoperă mâncarea, așa că nu este de glumă. Deja te simți mai liniștit, mai strângi ceva bani, poate chiar vrei să pui bani deoparte pentru un depozit de casă.

La 55k ai ajuns într-un sweet spot. La 3300 de lire pe lună, dacă mai renunți la mofturi și te muți într-o cameră dintr-o casă ori apartament, atunci poți strânge ceva bani în 1-2 ani ca să plătești depozitul pentru un apartament în Londra. Vorbim de 30-50k care trebuie puși jos când vrei să iei o casă în Londra. Dacă vrei să iei un apartament cu 2 camere în zona Isle of Dogs nu scapi fără să plătești 500k, prin sistem leasehold sau help to buy, nu contează.

Dacă este să mă întrebi, atunci îți zic că dacă ajungi la 50K+, atunci poți zice că ai o viață confortabilă în Londra. De la 3000 de lire în sus nu mai discuți despre bani, ci de confort. Să nu uităm că salariul minim este de 15k, salariul mediu este 28k pe UK, 38k pe Londra și 48k pe centrul Londrei, în sectorul financiar. Orice peste acei 48k îți oferă un confort aparte iar lumea programării îți oferă de șanse chiar mult mai mari. Devii pe Java/Hybris pe poziție de senior discută des de salarii de 70-80k la firme medii, de 100k la firme mari.

Cum conectezi asta cu joburile de front-end? Juniorul primește 30-38k, devul mediu are pe la 40-45k iar seniorii de la 50k încolo. Discutăm de salariile de Londra, nu de UK. Dacă este să lucrezi ca freelancer, atunci discutăm de preturi de 250-500 de lire pe zi, dar asta este altă poveste.

Ce salariu îți aduce o viață confortabilă în Londra? Răspunsul meu: acel salariu care acoperă toate nevoile și îți permite să pui măcar 1k deoparte pentru o viitoare casă.

Un răspuns la “Ce salariu îți aduce o viață confortabilă în Londra?”