Categorii
Arhiva Online Optimism

Crimebodge sau de ce este bine să știi legea din UK

Crimebodge (website aici) este un canal de YouTube al unui britanic care explică multe chestiuni juridice legate de legea pe care o aplică polițiștii în UK. Nu de puține ori a intrat în conflict cu polițiștii nu pentru că a făcut ilegalități, ci pentru că nu le-a permis polițiștilor să sară peste lege. Poți cere sfaturi via email pentru numai 25 de lire.

Așa cum vorbesc adesea în podcast, viața în UK nu este totul numai roz, nu este totul perfect, astfel că trebuie să cunoști bine mediul în care ești. După primul an de Anglia începi să vezi tot felul de lucruri care nu merg cum ar trebui, dar, cu toate astea, când tragi linie, descoperi că UK este mult mai sus decât România din motive evidente. Chiar dacă UK este o țară mai civilizată decât România, asta nu te scutește de ceva muncă de învățare a obiceiurilor, legilor, situațiilor de aici. Vorba aia: ești în casă nouă, trebuie să înveți reguli noi.

Un lucru puțin știut când vii în Londra, de exemplu, este faptul că poți trece pe culoarea roșu a semaforului chiar dacă sunt polițiști în zonă. Nu vei primi amendă pentru trecutul pe roșu, ba chiar vei vedea polițiști trecând pe roșu. Bănuiala mea este că, deși există vreo lege care ar da amendă pentru trecutul pe roșu, dat fiind că viteza mașinilor este mult mai mică aici decât în România, accidentele se fac mai rar și cu mai puține victime fatale.

Mai jos învățăm despre câteva situații cu care te-ai putea întâlni în UK și este bine să știm cum putem reacționa.

Despre poliția curățeniei: este important de știut că, chiar dacă arunci intenționat gunoi pe jos, agentul de a verificarea curățeniei trebuie să îți ceară întâi să duci gunoiul la coșul de gunoi și, doar dacă refuzi, poate să îți dea amendă. Se aplică EPA 1990, section 87. În plus, dacă un asemenea agent sare peste pasul ăsta sau vrea să îți dea o amendă pe nedrept, atunci poți refuza să dai datele personale fără să fie un bai prea mare. Poate, în schimb, chema poliția să te identifice.

Nu are voie să te țină în loc, pentru că atare situație se clasifică drept arestare ilegală și asta se condamnă cu închisoare. Arestarea civilă se face doar în anumite cazuri, nu pentru că arunci gunoi pe jos ori refuzi să îți dai datele unui om de la o firmă privată de curățenie.

5 lucruri ilegale, dar nu chiar. În UK sunt aplicabile 11 000 de legi, dar nu există legi pentru:
1. trecerea „ilegală” prin parcuri (excepție royal parks), parcări, grădinile oamenilor (trespass, dar aggravated trespass este un bai via Criminal Justice and Public Order Act 1994, section 68)
2. opunerea la arestare (resisting arrest, atunci când nu ai amenințat sau nu ai atacat agentul de poliție via Police Act 1996, section 89)
3. refuzul de a vorbi sau chiar minciuni spuse agenților de poliție (dar este ilegal să dai detalii false în documente ori când ești judecat – Perjury Act 1911)
4. oferirea de alcool minorilor acasă (probleme când sunt copiii sub vârsta de 5 ani via Children and Young Persons Act 1933)
5. înregistrarea conversațiilor personale (există legi specifice pentru firme, dar nu pentru persoane fizice așa că poți înregistra oameni chiar fără știința lor iar la judecată inclusiv înregistrările obținute ilegal pot fi folosite în favoarea ta; ideea este ca persoana să fie protejată în discuțiile cu firmele și instituțiile, nu invers; legi aplicabile sunt The Telecommunications Regulations 2000, Regulation of Investigatory Powers Act 2000, Human Rights Act 1998, Data Protection Act 1998 sau chiar noul Data Protection Act 2018

Despre bailiffs aka executori. Sunt situații în care executorii fac lucruri ilegale profitând de faptul că oamenii nu știu legea.

Nici un executor nu are voie să intre cu forța în casa ta, fie prin spargerea ușii, fie prin împingerea ta să intre. Trebuie să se identifice și să prezinte act conform căruia are voie să intre via Tribunals, Courts and Enforcement Act 2007, schedule 12, art 26. Dacă vine un executor și caută pe cineva care nu stă acolo și forțează intrarea, atunci poți da în judecată pentru assault, breaching right to privacy, aggravated trespass, breach of GDPR (dacă ia poze la documente).

Este bine să filmezi și, dacă executorul caută o persoană care nu mai stă în acel imobil, refuzi executorului intrarea.

Despre citizen arrest: se face doar în cazuri în care s-a făcut vreo infracțiune pentru care se folosește juriu la judecată (indictable offence) cum ar fi furt, tâlhărie, distrugere, spargere de casă (în caz mai extrem omor) via Police and Criminal Evidence Act 1984, section 24.

Nu se face citizen’s arrest pentru hărțuire, amenințări, comportament antisocial, depășirea limitei de viteză, trecerea ilegală prin grădina ta, defăimare (slander), refuzul plății unei datorii ori încălcarea intimității personale.

Când faci citizen’s arrest rolul tău este să ții persoana respectivă în loc până vine poliția. Nu ai voie să îi verifici de lucruri, să adresezi întrebări ori să o închizi într-o cameră.

Când să vorbești cu poliția: sfatul din film zice să nu vorbești niciodată cu poliția, dar asta poate fi văzut ca semn că ascunzi ceva și atunci te pomenești că unii polițiști zeloși pot sări pe capul tău. Este bine, oricum, să ajuți poliția când este vorba să dai informații legate de persoane pe care le caută ori ca martor la un eveniment.

Dacă, însă, consideri că ar urma să fii arestat pe nedrept, dreptul tău este să nu vorbești cu poliția. Întreabă dacă au o suspiciune rezonabilă că ai încălcat legea și, dacă răspunsul este altul decât NU, atunci poți pleca liniștit pentru că nu au voie să facă illegal arrest. La secția de poliție refuzi să vorbești cu agenții și ceri prezența unui avocat iar, mai apoi, scrii o declarație scurtă despre cele întâmplate.

Nu permiți poliția în casă. Un sfat de bun simț. La fel ca orice străin, poliția va sta afară și doar dacă au un mandat pot intra în casă. Poliția trebuie să respecte legea când vor să intre în casa oamenilor via Police and Criminal Evidence Act 1984, section 17.

Articolul de față nu a fost scris pentru a-i îndemna pe oameni să calce legea, ci pentru a cunoaște niște aspecte. În plus, că ești vinovat sau nu, tu poți și trebuie să contești orice fel de act/amendă pentru că este în dreptul tău. Articolul de față este despre cunoașterea legii și drepturilor tale.

Un răspuns la “Crimebodge sau de ce este bine să știi legea din UK”