Categorii
Arhiva General

Gripa din România, ediția 2019

Vali anunța pe blogul său că au murit 29 de oameni din cauza gripei în ultimele 23 de zile iar Dorin replica faptul că oamenii nu se vaccinează pentru că gripa este mult prea comună pentru noi și că discuțiile din jurul gripei sunt multe și nu vrea să le înceapă.

Gripa ucide și, oricum ajunge mesajul la oameni, inclusiv sub forma unei statistici simple via Vali, este un punct bun de pornire a discuției. Au antivaxxerii o vină aici? Au. Lipsa vaccinurilor în anumite locuri? Da. Lipsa educației? Este. Discuțiile trebuie pornite și amplificate pentru că gripa este cât se poate de serioasă.

De ce zice Dorin că gripa este banală? Pentru că suntem obișnuiți sa avem gripă o dată la ceva ani în Brașov. Dat fiind că este o societate uniformă nu ai riscul de a face o boală sau o gripă ciudată, dar când am venit în Londra am simțit pe pielea mea ce înseamnă „imunizarea prin boală” de care zice Dorin. Nu, nu vrei așa ceva. În 2015, după o plimbare ca oricare alta prin metroul Londonez, m-am pricopsit cu o gripă de toată frumusețea. Dacă ce pățeam în România dura ceva săptămâni și era oarecum suportabil cu ceva siropuri, aici am simțit gripa din plin. După experiența de atunci mă vaccinez anti-gripal în fiecare an, în luna octombrie.

Cum te simți când ai gripă? Nu este mare lucru: febră, nopți nedormite, transpirații, nasul mereu înfundat, simți că te sufoci, dureri de cap, frisoane, stări de vomă. Plus tuse. Multă, de îți ia aerul. Nu este ceva de glumit.

Nu merge faza cu imunitatea naturală cum presupune Dorin. Gripa de anul ăsta are la bază anumite virusuri, cea de anul viitor va avea alte virusuri. La un moment dat tragi lozul necâștigător și te duci dracu’. De fapt, așa mor oamenii: zic că pot duce boala pe picioare și le merge un timp. Apoi direct la Valhalla cu ei.

Faptul că avem 29 de oameni morți din cauza gripei este suficient de grav. Puteau fi mai puțini iar antivaxerii nu ajută deloc în toată ecuația asta. Se pare că OMS a decalarat antivaxerii în Top 10 riscuri pentru sănătatea publică. Era vremea.

Legat de oamenii care erau obligați să se imunizeze din cauza stilului de muncă Dorin zice că sunt multe de discutat acolo. Nu, există o singură discuție și este discuția din jurul vaccinurilor și a modului lor de funcționare. Nu altceva. Unii oameni, după ce sunt vaccinați, au stări de rău, dar aia nu înseamnă că s-au îmbolnăvit de gripă, ci doar faptul că sistemul imunitar a descoperit virusul inactivat sau proteinele acelui virus în vaccin și luptă împotriva lui.

În acest fel tu antrenezi sistemul imunitar să recunoască noul virus al gripei care se perindă prin orașul sau țara în care ești. A, și injecția se face la nivel intramuscular pentru ca răspunsul imunitar să nu fie accelerat sau brusc, ci să se desfășoare în timp. Dacă ai primi injecția direct în sânge, atunci ai simți ce înseamnă vaccinare.

Te simți rău după vaccin? Este de așteptat, dar este un discomfort care dispare repede. Nu vrei să ai discomfortul ăla de 1-2 zile? Atunci riști gripa de ceva săptămâni și, pentru unii nenorocoși, riscă drumul către morgă.

Nu, nu este nimic de discutat dincolo de faptul că vaccinarea este cel mai bun mod prin care îți antrenezi corpul împotriva unor boli. Imunizarea naturală o faci când nu ai acces la vaccinuri și nu ai altă șansă. În rest, să dăm științei ce trebuie dat: vaccinurile sunt o tehnologie veche de sute de ani care și-a dovedit eficiența de multe ori.

Considerați discuția începută.

De la Serviciul de Ambulanță aflăm diferența dintre răceală și gripă:

Un răspuns la “Gripa din România, ediția 2019”