Categorii
Arhiva Online Tehnologie

Istorie în lumea tehnologiei: bazele de date, Intel i7 1st Gen, printerele LED, IBM PC, evoluția plăcilor de bază, CD-ROM-ul și Windows ME

Probabil că asemenea articole despre istoria tehnologiei ar trebui scrise unul la 2-3 zile ca să nu ajungem la enormitatea de azi, însă folosesc articolele de genul pe post de semn de carte online. Cum blogul de față nu este unul de tehnologie, ci personal, îți dai seama că am ceva libertăți editoriale.

În lista de mai jos vezi filme explicative, mini-documentare chiar, despre diverse thenologii. Cum lucrez ca front-end-dev și sunt pasionat de calculatoare de la vârsta de 11-12 ani și de jocuri video de la 7-8 ani, îți dai seama că vreau să știu tot ce se poate ști despre instrumentele astea.

Stocarea datelor: baze de date, dischete, discuri optice, benzi magnetice

Bazele de date sunt colecții de informații care pot fi împărțite între diverse programe. În lumea front-end-devilor folosești NodeJS cu MongoDB, de exemplu. MongoDB este o bază de date unde informațiile sunt salvate în format text JSON. Ușor de citit și de manipulat.

Știai că în trecut noi salvam datele pe casele magnetice? Așa cum aveam casele video și audio puteai avea și casete cu informații de orice fel:

Cum se făcea înregistrarea investigațiilor polițienești prin UK cu casete?

Despre istoria CD-ROM-ului ar fi destule de zis. Prin 2003-2004 încă foloseam CD-uri să împărțim muzică, filme și jocuri cu prietenii. Dap, toate piratate, pe cum erau vremurile atunci.

Data Play Disc, un fel de Walkman, dar pentru micro-CD-uri:

Care CD player era mai bun?

Jocuri video

Normal că vrem să știm și despr evoluția jocurilor video, doar nu credeai că sar peste etapa asta?

Atât de pasionați sunt unii de jocurile video de odinioară că le vor în același format azi:

Computere: mari, procesoare, plăci de bază

Mai poți folosi un procesor Intel i7 din 2009 la jocuri din 2018? Nu tocmai:

Colossus a ajutat Marea Britanie în descifrarea codului Enigma al Naziștilor:

In istoria IBM PC afli că ar fi putut avea și o divizie de software puternică, dar că Microsoft au făcut ce trebuia la timp și le-au furat locul în piață:

Plăcile de bază arată aproape la fel din 2009 încoace, dar cu specificații total diferite. Acum poti avea porturi M.2 pentru SSd-uri ce folosesc interfața PCIE, port LAN de 10Gbps și multe alte briz-briz-uri interesante.

Printere ciudate, Windows ME

Printerele cu LED sunt o raritate, dar deși au o calitate mai bună și sunt mai rapide decât cele cu laser, nu au prea mare căutare:

Windows ME a fost un sistem de operare folosit des pe la școli, dar cu care nu am avut de-a face cu alte sisteme în afară de Win 98 și win XP prin perioada aia.