Categorii
Arhiva Online Tehnologie

Tehnologia explicată: ray tracing, HDR, BSOD, restartarea PC-ului, monitoare versus TV-uri, Linux Mint 19, Windows „piratat”

Că tot sunt pasionat de locuri video și am un tag special pentru asta, pc gaming, erau momente în care scriam articole extrem de lungi despre tehnologiile folosite, despre arta din spatele jocurilor video și noutăți despre jocurile video. Acum împart informațiile pe diverse secțiuni gen istoria tehnologiei, tehnologia explicată, jocuri video, hardware pentru jocuri video.

Ray tracing

În articolul de față discut despre câțiva termeni auziți des printre pasionații de calculatoare și de jocuri video. Despre ray tracing a scris NW Radu, așa că nu uita să citești și articolul lui.

Pe scurt, ray tracing este un proces prin care sunt prezentate reflexii și refracții a luminilor într-un mod mai fidel realității. Se ține cont și de materialul din care este făcut un obiect, astfel că lumina este reflectată diferit de un perete comparativ cu o lingură.

Cei de la Tech Quickie explică ce este ray tracing și de ce este un pas enorm în lumea jocurilor video. În mod normal ray tracing este folosit doar la filmele artistice cu animații 3D. Durează luni întregi până când întregul film este randat folosind ray tracing. Alta este să ai ray tracing în real time, tocmai când joci jocul.

Deocamdată plăcile RTX de la nVidia au ray tracing, dar frame-rate-ul este chiar mic, dar asta NU este o problemă. În 1-2 ani vei avea ray tracing fără bug-uri în plăci video, inclusiv la AMD și în jocurile video. A good time to be alive!

HDR

HDR este o metodă prin care imaginea generată scoate în evidență și zonele mai întunecate ale respectivei imagini. Ai funcția asta și la telefoane. Când o folosești îți permite să vezi detalii dificil de observat dacă ai umbre în cadru.

Filmele în HDR sunt puțin cam ciudate, dar dacă încerci HDR în jocurile video, atunci scenele par ceva mai artistice.

BSOD aka Blue Screen Of Death

BSOD este venerabilul ecran albastru ce îți apare atunci când Windows dă de o problemă pe care nu o poate rezolva și, practic, PC-ul îți crășuiește. De obicei vei avea ca metodă de scăpare eroarea generată pe ecran și numele fișierului care a genera acea eroare.

Aproape orice eroare ai avea la un asemenea blue screen se poate găsi pe Google. Dacă mai ai și numele fișierului problemă, atunci ai niște pași siguri de urmat pentru a rezolva problema. Nu am mai dat de un blue screen de ani buni.

De ce restartarea PC-ului este recomandată?

Dacă ai o problemă cu PC-ul și suni la suport tehnic la orice firmă, vei fi întrebat dacă ai dat restart. Este un fel de lege a naturii faptul că multe probleme se rezolvă după un restart. Aproape ca atunci când mergi la somn și nu mai ești irascibil, dar știm că PC-urile nu au toane ca oamenii.

Printre cauze pot fi supraîncălzirea procesorului, ocuparea memoriei RAM, o actualizare care nu s-a încheiat, prea multe programe care rulează în background. Restart, please. Dacă ai prea multe taburi deschise în browser, atunci poți să le recuperezi din istoria browserului după restart.

Monitoare versus TV-uri pentru jocuri video

Știi deja răspunsul: TV-urile au frecvență fixă și sunt potrivite pentru urmărit filme, dar pentru jocuri video, mai ales acolo unde ai nevoie de frecvențe mari monitoarele sunt cele mai bune. Totul depinde de scopul pentru care au fost create cele două.

La monitoare ai frecvențe mai mari, culori mai vii, response time sub 10ms, GSync/FreeSync.

Linux Mint 19 pentru utilizatorii de Windows

Dacă vrei să fii curat și fără păcate, atunci îți vei da seama că un sistem de operare de genul Windows costă enorm de mult pentru un salariu de român oarecare. Nu mulți își permit să scoată 1000 de lei pentru un sistem de operare numai ca să stea pe internet sau să scrie ceva documente.

Pentru neprihăniții erei moderne s-a inventat Linux, sistem de operare gratuit pentru toată lumea. Un timp bun Linux era greu de manevrat și nu atrăgea lume din cauza lipsei unei interfețe asemenea Windows-ului sau măcar intuitivă. De mai bine de 8 ani încoace Linux a avut o serie de distros (aka distribuții) cu interfață grafică tot mai faină.

În filmul de mai jos afli câte ceva despre Linux Mint 19 care, după cele văzute în film, are tot ce îi trebuie și este ușor de instalat și de folosit. În plus, poți folosi aplicația Wine ca să joci jocuri video pe Linux.

Linus piratează Windows-uri pentru testele sale?

Nu, el folosește versiuni de test care sunt perfect gratuite și legale. Microsoft îți permite să instalezi versiuni de test de Windows pentru 3 luni de zile. La expirarea celor trei luni ar trebui să reinstalezi Windows-ul de test, altfel ți se închide calculatorul și nu îl mai poți folosi.