Ca blogger sunt prezent online în mai multe moduri, dar am considerat din totdeauna că dacă vreau să am ceva care rămâne pentru totdeauna în istorie, atunci blogul are prioritate, nu conturile online. Va veni ziua în care voi închide Facebook, Twitter și altele și voi trece pe alte rețele. Așa cum am făcut cu mailul de Yahoo, când am petrecut două luni să schimb date în tot felul de conturi și să curăț mailul de tot ce aveam acolo. TOT.
Citeam recent articolul scris de Emily Dreyfuss din Wired despre curățenia pe contul de Twitter și are dreptate: nu există un motiv real pentru care ai vrea ca internetul să mențină active statusuri sau tweeturi vechi de 5-10 ani de zile, statusuri care pot fi interpretate greșit într-un milion de feluri pentru că nu mai există contextul de atunci.
Plus, în Vest ajungi să fii concediat de la locul de muncă pentru un status sau tweet care doar pare că nițel ofensiv. Așadar, se impune curățenia prin conturile online.
Pe Facebook am ajuns să ascund accesul la statusuri dincolo de 2017 iar pe Twitter am dat ceva lire pentru aplicația Tweet Deleter ca să fac o curățenie generală. Am folosit un timp Tweet Deleter NET, dar văd că nu funcționează așa cum trebuie.
Pentru Facebook folosisem un timp extensia Chrome Social Book Post Manager, dar se bloca adesea iar Facebook se prindea de faza că șterg automat statusuri și îmi arunca overlay peste overlay în așa fel încât să fie extrem de greu să ștergi statusuri, like-uri și tot așa.
Un mic sfat: dacă ești overshare-er, vei suferi în viitor. Nu cred că există un motiv suficient de bun să dai share la 10-20 de chestii pe zi. Chiar nu, așa că mă educ să dau share la doar câteva lucruri pe zi. Oricum, în ultimii ani am folosit social media drept canal de promovare al lucrurilor care mă interesează și nu pentru discuții personale.
O mică idee: când un text părăsește calculatorul tău și ajunge online, fie că este vorba de chat privat sau statusuri pe rețele sociale, poți considera acel text PUBLIC. Există o întreagă infrastructură menită să salveze tot ce punem pe net și nu știi când îți apar mesajele private postate public pe undeva.
Propun ca școlile să aibă ore de igienă online, ore în care oamenii să fie educați în legătură cu internetul, bucuriile și riscurile sale, mai ales tendința statusurilor/textelor tale de a rămâne „pe net” ad infinitum.
Când ai făcut ultima oară curățenia online?
PS. Tot în ideea de curățenie online am marcat articolele mai vechi de 7 lui drept „Arhivă” și am blocat comentariile. În curând voi trece prin toată arhiva și voi verifica articole care trebuie actualizate. Vorba aia, chiar și un articol de blog are nevoie de context iar autorul a evoluat, nu a rămas cu aceleași idei și porniri. Voi re-evalua articolele din perspectiva libertății de exprimare.
Un răspuns la “Curățenie în conturile online: Facebook și Twitter”
[…] destul de des despre tehnologie: – aplicații utile pentru viața în UK – fac curat în conturile online – recomand site-uri pentru piese de calculatoare – resurse de unde înveți despre […]