Categorii
Arhiva General

Care este treaba cu partidele politice noi care au nume aiurea? USR, MRÎ, PDS

Și vorbesc aici de USR, MRÎ și PDS. De ce partidele astea noi și faine, occidentale și progresiste au nume scoase din fundul istoriei politice românești?!

USR, Uniunea Salvăm România, are numele prea apropiat de USL. MRÎ, Mișcarea România Împreună, are pe naiba ca nume, nici o legătură nu nimic și imposibil de pronunțat. Apoi ai PDS, Partidul Democratiei și Solidarității, care seamănă cu PSD.

La USR și PDS faci asocierea cu două partide mai vechi față de care destui oameni au resentimente. MRÎ este cum este.

USR ar fi trebuit să se numească US, USAR sau altceva care nu îi asociază cu USL. PDS ar fi trebuit să fie Demos iar MRÎ ar fi trebuit să fie Ro100.

Nimeni nu acuză de necinste partidele noi, ieșite din stradă, pornite de la inițiative civice ori ONG-uri. Ceea ce deplâng mulți este că partidele astea au o problemă de marketing și de PR, pornind de la numele de partid, mergând la modul în care reușesc să ajungă la targetul lor și terminând cu lipsa unei strategii prin care să atragă mult mai mulți membri.

Bunele intenții și cinstea sunt lucruri faine, dar mai ai nevoie și de câștig în rândul populației largi. Începi de la nume.

Sper ca viitoarele partide să aibă nume normale:
– fără cuvântul „partid” în nume
– fără asocieri cu partide vechi
– fără denumiri a căror acronim este imposibil de pronunțat

În rest este bine să îi promovăm pe cei pe care îi avem în grupurile astea noi, cinstite, pentru că sunt rare și au mai mult curaj decât majoritatea românilor.