Categorii
Arhiva General Optimism

Pentru bicicliștii brașoveni: Marșul Tăcerii Brașov 2018 – prima ediție

Marșul Tăcerii este un event inițiat în SUA în White Rock Lake din Dallas, la inițiativa lui Chris Phelan, ca un marș de comemorare a victimelor pe două roți în trafic. Brașovul nu face excepție de la accidentele în care șoferii lovesc bicicliști. Am văzut atitudinea de ură a șoferilor brașoveni în legătură cu bicicliștii și nu o singură dată.

Eventul este o comemorare a victimelor pe două roți și îl consider obligatoriu pentru toate orașele din România. De ce? Pentru că prea mulți oameni au mașini când nu ar avea nevoie de ele. România trebuie să pună accent pe deplasare cu bicicleta, să facă piste și să schimbe puțin legislația, nu să favorizeze mașinile în detrimentul bicicletelor.

De câte ori nu ai văzut un șofer că ia mașina ca să meargă la doar 5 minute distanță de unde își cumpără o pâine? Ori indivizi care aruncă sacul de gunoi din mașină în ghena de gunoi doar pentru că le este greu să își miște hoitul din rabla lor?

Brașovul are nevoie de cât mai multe evenimente de ciclism, ba chiar campionate, pentru că trebuie să obișnuim oamenii cu ideea că nu ai nevoie de mașină pentru orice pas îl faci. În Brașov ești considerat sărac dacă nu ai mașină, dar inversul este valabil: ești sărac dacă insiști să ai mașină deși nu îți trebuie. Am văzut destui indivizi cu mașini mai ieftine decât bicicletele fanilor ciclismului.

Chestii faine legate de ciclism sunt făcute de Brașovul Pedalează. Toată lumea știe de Masa Critică. Sper ca Marșul Tăcerii, susținut de cei de la Brașovul Pedalează, să devină un alt event anual făcut la Brașov. Nu ai crede, dar sunt mulți brașoveni care ar merge mai mult cu bicicleta dacă nu ar avea de-a face cu șoferii nervoși din trafic.

Eventul are loc de 8 ani în locuri ca București sau, mai recent, în Cluj. În afară de eventuri de genul am avea nevoie și de o lege în domeniu care bate în cuie niște reguli gen piste de biciclete făcute calumea, nu minciunile din Brașov, reducerea numărului de mașini vechi din orașe, pedepse pe măsură în caz de accident și tot așa.

Pentru cei interesați locul întâlnirii este Primăria Municipiului Braşov Bulevardul Eroilor nr 8, 500007 Brașov, Romania. Data: 16 mai.

Program:
Ora întâlnirii: 18.30
Ora plecării: 19.00
Ora încheierii: 21:30
Durata totală: 3h