Categorii
Arhiva Online Optimism

Gaming în 2018: AMD și cumpărarea de sisteme deja asamblate

Dacă urmărești știrile din lumea gamingului, atunci afli repede faptul că plăcile video și memoriile RAM sunt scumpe, poate excesiv de scumpe pentru anumite modele. La un moment dat prețurile pentru plăcile video AMD și nVidia crescuseră cu 20-30% pentru plăcile medii și săreau de 50% pentru modele precum GTX 1080, de la nVidia. De la 700 de dolari să dai 1300 numai pentru placa video este un salt prea mare, chiar și pentru entuziaști.

A un laptop pe care joc binișor o serie de jocuri la 1080p, iar cele mai noi la 720p, dar este vremea pentru un sistem de gaming dedicat și urmăresc știrile de mai bine de un an încoace. 2018 pare a fi un an bun pentru cumpărarea unui nou PC de gaming, mai ales că prețurile la plăci video au început să scadă iar industria de memorii RAM este investigată pentru acuzații de fixare a prețurilor. Cei trei mari producători de memorii RAM nu mai sunt competitori dacă fixează prețurile.

Legat de procesoare, AMD a reintrat în cursă și acum oferă o performanță pe dolar mai bună decât Intel. Finally. Situația devenise puțin cam laxă peste gard, la Intel, pentru că an de an vedeai îmbunătățiri graduale și nu ceva care să iasă din comun când lansau o nouă linie de procesoare. AMD a servit un uppercut simpatic și la 100-200 de euro găsești procesoare bune.

Din păcate, pentru că memoriile RAM și plăcile video încă sunt scumpe, un PC de gaming decent ajunge pe la vreo 1000 de dolari ori 850 de euro, bani de care nu faci rost ușor în România. Una dintre soluții ar fi ca tu să cumperi un sistem deja asamblat. Sunt șanse ca acele sisteme să aibă plăci video la prețurile de lansare de acum 1-2 ani, fără acele măriri aduse în plus din cauza nebuniei criptomonezilor.

Jay și Paul au făcut filme în care prezintă configurații pe la 1000 de dolari destul de bunicele:
– Jayz2Cents

– Paul’s Hardware

Nici lumea monitoarelor de gaming nu este mai fericită. Imaginează-ți că vrei să iei ceva cu FreeSync, panou IPS, la 2k și timp de răspuns 1ms și cu o diagonală de cel puțin 27″. Vei scoate minim 400 de euro din buzunar fără să zici pâs. Ai zice că nu este diferență mare între un panou TN sau unul IPS, dar pune-le cot la cot și vei vedea că panoul TN arată culori mai șterse.

IPS arată culori vii, foarte faine, mai ales când vrei să joci jocuri precum Witcher 3 DLC-ul Toussaint, unde peisajele au imagini vibrante și unde un panou TN și-ar bate joc de munca depusă pentru a crea peisajele faine de acolo.

Dacă vorbești de unitate de gaming, poți găsi ceva la minim 2500 de lei pe emag (exemplu pe emag). Mai jos de atât și parcă nu merită efortul.

Cică prin vara lui 2018 va un fi un timp bun să îți iei un PC de gaming nou. Rămâne de văzut.