Categorii
Arhiva General Online

Cum înveți să faci un website?

Prin teste și încercări și cu începuturi mici, așa cum am făcut și eu. Era o vreme în care doream să învăț web development și ceream sfaturi prin jur. Mă loveam adesea de recomandarea „instalează Eclipse și apoi vei învăța să scrii HTML/CSS”. Nu m-a prins sfatul respectiv, așa că am amânat treaba asta cu website-urile până prin 2010, când am descoperit WordPress.

Așa cum am pomenit în articolul despre WordPress, platforma asta este un început numai bun pentru oricine vrea să învețe HTML/CSS și apoi să instaleze un website. Ușor și la îndemână. Primul website făcut de mine a fost un fel de pariu făcut cu mine și arăta groaznic, dar făcea ceea ce trebuia: semnaliza prezența online a unui amic de-al meu.

Era prin vremea lui 2010 când aveam anunț în ziarul Transilvania Expres cu instalări de Windows și devirusări. Acolo lecție de marketing și advertising: plăteam 50 de lei pentru un anunț care apărea în ziar timp de 2-3 săptămâni și îmi aducea 3-5 clienți, câteva sute de lei. Așa știam că Transilvania Expres livrează. Nu instalam numai Windows-uri, ci și alte programe și aveam grijă ca clienții mei să aibă totul gata, inclusiv shortcut-uri pe desktop, pentru că nu știau ce sunt alea și cum le pui acolo.

Unul dintre clienții aceștia, devenit ulterior amic, m-a rugat să îi fac un website, că doar făcea taximetrie și dorea clienți și prin intermediul internetului. Era prin 2010 și bănuia el că internetul ar trebui să fie o chestie bună. Zis și făcut, într-o săptămână am învățat bazele HTML/CSS și i-am instalat un site WordPress pe care îl personalizasem cât de cât. Începuturi umile, dar suficiente.

La scurt timp, cam pe 4 iulie 2010, publicam deja primul meu articol pe manubv.wordpress.com și, cică, deveneam blogger, dar asta este altă poveste.

Revenind la crearea unui website iată că la mine a funcționat rețeta următoare: „fă un site și îți plătesc mai mult decât la instalările de Windows”. Este drept, am cerut mai mult decât la instalările de Windows și am mirosit o oportunitate.

Un timp bun am stat pe wordpress.com și am folosit Inspect Element de la Chrome ca să văd cum au făcut oamenii anumite părți din website. Apoi mergeam pe blogul meu și făceam modificările în Inspect Tool și în styles.css. Prin 2011 am trecut pe domeniul obisnuit.eu și am avut WordPress instalat în propriul cont de hosting. Atunci a fost momentul prielnic să testez mult mai multe modificări, inclusiv să îmi bag nasul fișierele temelor. Era vremea în care începusem să înțeleg mai bine HTML/CSS.

Și am învățat HTML/CSS jucându-mă cât de des am putut. Desigur, am câștigat și bani pe treaba asta pentru că lucram ca freelancer pe Elance.com prin 2011 și aveam un câștig lunar chiar frumușel. Apoi, tot prin 2011, m-am angajat ca ecommerce tech support pentru Bigcommerce la o firmă brașoveană de outsourcing. Acolo am văzut mai bine cum funcționează platformele ecommerce, am exersat mai bine HTML/CSS și, prin 2014, mi-am băgat dejtele în Javascript.

Mă ferisem de Javascript un timp bun, dar, văzând că este o pâine bună de mâncat acolo, am învățat și asta. Acum lucrez ca front end dev pentru o firmă britanică în Londra și mă joc cu modificări în aplicații făcute în NodeJS. Pas cu pas și cu răbdare. Plus multă curiozitate. Așa înveți să faci website-uri. Este important să găsești și motivația necesară. Curiozitatea este una, dar dacă îți aduce o mărire de salariu, cu atât mai bine.

În continuare mă joc cu Inspect Tool să văd cum funcționează anumite efecte sau cum au rezolvat alții problemele cu care mă confrunt. Vorba aia, „furi meserie”:

Acum am cont de Github pe care mai urc proiecte sau idei, cum este jocul cu împușcat extratereștrii la care lucru de ceva luni. Încet, calm, fără grabă. Jocul îl poți vedea, în toată splendoarea lui, pe CodePen. Mai am și un cont de StackOverflow unde mai las ceva răspunsuri, rar ce-i drept.

Click în ferestra de mai jos să te joci jocul. Mai am multe lucruri de acoperit: salvarea informațiilor în cookie/local/mongodb, crearea de explozii ceva mai realiste, sistemul de atac al extraterestrilor trebuie actualizat și introdus „predictive shooting”, să adaug sunete, nivele cu boși de ucis, să permit extratrereștrilor să se deplaseze liber de la stânga la dreapta, să trec tot jocul pe canvas, să creez setări pentru sunte/constrat/etc., consolă și multe alte chestiuni.

Cum înveți să faci un website? Mergând pe soluții deja create și funcționale, gen WordPress, fiind curios și folosindu-te de oportunități care îți aduc bani mai mulți.

Iote așa.

HTML/CSS și chestii de bază de WordPress le prinzi într-o săptămână fără ajutor de la nimeni, doar cu internetul. Detaliile, grosul, durează luni și chiar ani, dar ia-o ușor, cu schimbarea culorii textului, de exemplu, sau jucându-te cu float 😀