Categorii
Arhiva Personal

De ce Europa nu are giganții tehnologici ai SUA

După cum vei vedea în filmul de mai sus, răspunsul este chiar foarte simplu: pentru că Europa este divizată si, orice produs ai crea, ar trebui să te lupți cu tot felul de piețe pentru a-l lansa.

Cu SUA este altfel. Odată ce ai produsul îl lansezi pentru 300 de milioane de oameni odată, oameni care vorbesc aceeași limbă, au aceleași obiceiuri, folosesc aceiași dolari și au aceleași reguli sau legi.

Cu Europa sau cu Uniunea Europeană încă este destul de dificil să ai un mediu care să ducă la crearea unor companii gen Uber sau Deliveroo, adică a celor făcând parte din „gig economy”. UE încă vrea să considere Uber o firmă de taxi, lucru ce duce înapoi în timp transportul de oameni cu decenii.

Tot felul de companii tehnologice uriașe vin fie din SUA, fie din Asia aka China, Coreea de Sud, Japonia. Secretul? O piață mare și uniformă, sute de milioane de oameni care sunt sub același acoperiș. Tocmai de aceea, dacă vrei să ai succes global, vei merge în Silicon Valley. Ce iese de acolo se aplică global. Exemple clare: Facebook, Google, Microsoft, Apple.

Și Bobby Voicu, blogger român, un dinozaur al blogosferei românești, a avut o idee de joc video și a plecat în Silicon Valley. Mulți români capabili iau același drum, nu pentru că urăsc România, ci pentru că platforma de lansare globală este în SUA, nu în Europa. Fimul de mai sus dă mult mai multe detalii. Îmi place de tipul ăsta și de modul în care sintetizează informația.

Un răspuns la “De ce Europa nu are giganții tehnologici ai SUA”

Foarte bine structurată informația. Și foarte interesantă. De reținut o grămadă de lucruri; mi s-a părut oarecum haioasă partea aia cu atitudinea europeanului față de cea a asiaticului.