Categorii
Arhiva General Online

Reportaj Maia Bondici: cum sunt prezentați românii de presa din UK

Pentru o țară cu legi stricte împotriva xenofobiei și rasismului, Equality Act 2010, UK are ziare gen Daily Mail și The Sun care conduc întregi campanii anti-românești de fiecare dată când au ocazia. Faptul că Doamna de Tablă Theresa May i-a ținut isonul lui Nigel Faraș în legătură cu „problema” imigrației nu a ajutat în nici un fel.

Când s-a dat drumul venirii românilor în UK în 2014 ziarele țipau că românii vor invada UK și ce dezastru va fi. Milioanele de români nu au venit iar cei 220 000 care sunt acum aici își văd de treabă, muncesc, plătesc impozite. Impozite din care se plătesc beneficiile pentru britanicii din clasa de jos, tocmai cei care sunt împotriva acestor „români cotropitori”.

Ipocrizia este mare și la Theresa May, și la alții care spun că românii sunt așa de răi pe cum zic ei. În 2016 au fost peste 1000 de înjunghieri în Londra, toate făcute de britanici, oameni născuți și crescuți aici. Normal că nu toți românii sunt cuminți motiv pentru care 700 din acești 220 000 au ajuns la închisoare, adică undeva pe la 0.3% din totalul românilor din UK.

Să zici că toți românii veniți în UK fac ilegalități este o răutate gratuită care nu ajută pe nimeni. Ziarele care fac lucruri de genul trebuie sancționate. Să nu uităm că Doamna de Tablă a tot bătut apa în piuă cu imigrația care, după părerea ei, este rea, dar a uitat să specifice două lucruri:
1. de ce anume este rea imigrația (se pierde identitatea națională, se pierd locuri de muncă, infracționalitatea devine mai mare etc.)
2. cere ca imigrația din UE să scadă extrem de mult, dar uită să pomenească faptul că nu a putut bloca imigrația din afara UE, sector asupra căruia ea are control total (imigrația din afara UE este mai mare decât cea din UE)

Minciuna și ipocrizia sunt lucruri pentru care am numit-o pe Theresa May Doamna de Tablă. Nu are personalitate, este doar o formă fără conținut. Mai ales lansarea unor alegeri anticipate, deși s-a jurat că nu va face așa ceva, este un semn de slăbiciune. Ea zice că vrea să își demonstreze „puterea”, dar nu face decât să fie penibilă. Tot auzi la ea cuvinte gen „strong”, dar UE îi va da cu Brexit în gură până își va pierde dinții. Deja mi-e milă pentru Doamna de Tablă.

Exist într-o situație istorică în care pot zice că mă simt mândru că sunt european: știu că, aparținând unui bloc puternic precum UE, am curaj să cer respectarea drepturilor din partea britanicilor. Ca român, poate că nu se uită prea bine lumea la tine, dar ca european situația poate fi alta. Oricum, peste tot pe unde am auzit de români angajatorii vorbeau de bine și admirau hărnicia și profesionalismul românilor. Nu suntem de lepădat.

Revenind la reportajul făcut de Maia Bondici pot zice că a cuprins esența situației, deși ar merge făcut un documentar în toată regula legat de modul în care sunt reprezentați românii în UK. De ce? Pentru că e nedrept să te referi la români ca la niște cotropitori care vin să cerșească, să fure și să facă rele când cele mai multe infracțiuni sunt făcute tot de britanici.

Reportajul este mai jos:

Chiar aș vrea să văd un documentar în toața regula, documentar care să fie dat la BBC și care să o pună pe Doamna de Tablă în fața întrebării „de ce ți se pare că imigrația este rea?”. Chiar vreau să văd un răspuns coerent. Nu va avea așa ceva pentru că nu imigrația este problema în UK, ci guvernarea proastă. Ca idee, mai bine de 1 miliard de lire zboară pe sub nasul Guvernului anual în Londra și, se pare, undeva pe la 100 de milioane din banii aceștia ajung pe mâna unor rețele teroriste. Imigrația e rea, nu faptul că Guvernul UK nu ia măsurile necesare. Sigur!