Categorii
Arhiva General

Diete și burtoși

Până pe la 25 de ani eram suplu și nu vedeam un viitor în care să am burtă. Apoi, acum vreo câțiva ani, am trecut la viață sedentară și au trebuit să treacă alți ani până am pus kile bune în plus.Nu de la o zi la alta.

Prin 2011 încă eram suplu, prin 2013 eram rotunjior iar bloggerii brașoveni chiar făceau glume pe seama mea pe la blogmeeturi. Aveam și sânii mai mari decât ai multor femei, no offence.

Apoi am venit în UK.

Primele 6-7 luni nu am avut nici un fel de grijă de mine și într-atât de mare era nesimțirea că ronțăiam ceva batoane cu ciocolată la fiecare prânz. La. Fiecare. Prânz. Seara aveam iar ceva dulciuri iar munca de web dev nu este tocmai sportivă.

Apoi am început să las dulciurile la o parte. Am trecut la mâncat de dulciuri doar în week-end și uneori în timpul săptămânii. Apoi am început să merg pe jos mai mult. Apoi să gătesc câte ceva, cu toate că urăsc să stau la bucătărie. Apoi să îmi fac meniu săptămânal în care am ouă, fructe, legume, carne, ciorbe, paste, orez, salate. Câte ceva din fiecare.

Am trecut la un program fix la care să mănânc, un program fix la care să dorm. Să merg mai mult. Seara merg 7 kilometri de la muncă spre casă.

După aproape un an am observat că încap mai bine în cămășile care stăteau să se spargă pe mine. Burta e mai mică, pantalonii îmi vin mai bine.

Un gând îmi trece prin minte: dacă mi-a luat ani de nesimțire ca să mă îngraș, este normal să petrec cel puțin tot atâți ani ca să îmi revin în formă. Fără diete. Alea nu funcționează niciodată. Doar mâncare normală în porții normale pentru unul de 2 metri și 125 de kile. Sunt puțin mai suplu acum.

Continui programul de mers și de făcut ceva sport, dar ușor, fără stress, fără să mă agit prea tare. Regula de bază este: trebuie să consum mai multe calorii decât intră în mine. Nu am ajuns încă acolo, dar merg încet spre drumul cel bun.

Trebuie să depun mai mult efort, la propriu. Atunci când faci sport grăsimea din corpul tău este folosită pentru a fi transformată în tot felul de substanțe necesare pe post de combustibil și, surpriză mare, vei vedea că rezultă apă și ceva CO2.

Corect: grăsimea devine apă și CO2 pe care le scoatem în afară prin respirație. Alte substanțe ce rezultă din metabolism sunt folosite la procesele interne ale celulelor.

Apă și CO2 doar dacă depui efort fizic: mers, fugit, înot. Ani la rând. Ăsta este motto-ul. Curios lucru este că funcționează și nu trebuie să mă înfometez, să folosesc tâmpenia aia de Herbalife și nici diete care nu ajută la nimic.

Practic, tot ce vor proștii să obțină într-o lună și nu pot, eu obțin într-un an fără să sufăr mai deloc.