Categorii
Arhiva General Online

Poți fi amendat dacă înjuri Poliția pe Facebook?

În urmă cu ceva timp am întrebat, pe Facebook, dacă nu cumva Poliția Locală din Tg. Jiu a abuzat dând amenzi unor oameni pentru, se pare, comentarii răutăcioase lăsate la un status de Facebook.

Dat fiind că nu avem acces la discuțiile ce au avut loc la sediul Poliției Locale din Tg. Jiu nu putem decât să speculăm că au luat amendă pentru că: 1. au pus un video în care arătau cum mașina Poliției Locale făcea slalom printre autoturisme și 2. au lăsat comentarii glumețe la statusul cu filmul respectiv.

Cei de la PL au cerut ca acel video să fie șters de pe Facebook, lucru care s-a și întâmplat, dar autorul filmului și alți băieți ce au comentat la video au fost amendați.

De văzut imaginile și citit articolul de la Justiție Curată. Comentatorii nici măcar nu înjurau PL, ci doar făceau mișto. Apoi au primit înștiințare că vor fi amendați de PL pe baza a ceea ce s-a postat pe Facebook:

Abuz? Sunt sigur 100% că ăsta este cazul.

Faci mișto de Poliție, Poliția nu are ce căuta să îți dea amendă. Drept de exprimare și toate cele. Nu le pică bine, dar nu este instigare la acte de violență sau altceva de genul.

În zona de comentarii la statusul meu, cel din linkul de la începutul de articol, am întrebat dacă Facebook e loc public. Am luat legătura cu Bogdan Manolea, de la APTI și de la Legi Internet, și mi-a zis că da, Facebook este loc public. Codul Penal are o definiție a locului public. Dacă discuți în privat pe Messenger, e altceva.

Problema care apare este legată de modul în care s-au dat amenzile, loc unde văd eu un abuz: adică oamenii fac comentarii pe net, că cei de la PL se simt lezați sau nu, e altă treabă, dar de vreme ce acele comentarii nu încalcă nici o lege din Codul Civil ori Penal, atunci nu ai de ce să dai amenzi.

Să postezi un video cu abaterile Poliției este, de fapt, o datorie, nu numai un drept. Nu ai de ce să primești amendă și nici de ce să ștergi acel video. Dacă faci mișto de polițiști, same stuff. Cât nu încalci vreo lege amenzile primite sunt abuz. Se poate face contestație și se câștigă în instanță.

Să nu uităm că polițiile locale sunt vasale primarilor din orașele în care își fac treaba și sunt, în consecință, câinii de pază ai primarilor, nicidecum poliție așa cum am sperat eu la un moment dat. Știu asta pentru că am lucrat în Poliția Comunitară Brașov și ce a fost acum X ani este valabil acum. Degeaba te dai instituție cu veleități de poliție când pupi bocancul primarului și stai de pază ca un câine, pentru că așa te vede și așa te tratează primarul. Nu-ți fă iluzii.

Revenind la amenzile primite, dacă s-au dat, Bogdan a avut următoarele de zis:


Toată lumea se lega de Facebook ca spațiu public, eu, în schimb, cred că sunt alte 3 hibe majore ale acelui caz (nici nu știu dacă s-a dat vreo amendă):

a. Dacă ceea ce au comentat acele persoane sunt „acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare”. Eu nu știu exact ce au zis oamenii ăia, dar dpmdv marjele libertății de exprimare sunt extrem de largi, cf practicii CEDO. De ex: publicarea videoclipului nu intră nicicum în categoria de mai sus.

b. „[…]să lezeze demnitatea și onoarea […]” instituțiilor publice. Dpmdv nu există demnitate sau onoare a unei persoane juridice, ci doar a persoanelor fizice (și noul cod civil precizează acest aspect). Legea din 1991 este căducă din acest punct de vedere (există, în schimb, pe noul cod civil un drept la imagine pe care o persoană juridică l-ar putea invoca).

c. Este un conflict de interese major ca o instituție să aplice o amendă pentru că s-a adus atingere onoarei instituției.

Deci, chiar dacă ar da o amendă, probabil că ar putea fi contestată în instanță cu destule argumente.

Cu alte cuvinte, poți înjura poliția la general și tot nu ar avea motive îți dea amendă. Mama lor de idioți de la mândra Poliție Locală din Tg. Jiu care face abuzuri aiurea. S-a inventat era Facebook și pentru câinii de pază ai primarului din Tg. Jiu sau ce?