Categorii
Arhiva Online Optimism Personal

SF-uri de pe Netflix UK: 3%, Frequency, The Expanse

Dacă te uiți la lista de originals a Netflix, vezi că are destul de multe filme artistice și seriale, mai precis are peste 200 de filme full-length și seriale. O parte sunt desene animate, altele filme de acțiune, altele seriale thriller. Mă interesează mai mult filmele SF/post-apocaliptice și desenele simpatice gen King Julien sau Puss in Boots.

Dar voi povesti de trei dintre SF-urile pe care le urmăresc acum.

3%

Este mai mult post-apocaliptic decât SF, dar ideea din spate este interesantă: după ce lumea a ajuns în dezastru un cuplu a creat un loc de rai undeva în largul oceanului. Doar 3% dintre oamenii de rând de pe continent au voie să meargă în acel rai după ce trec un test.

Desigur, mă aștept ca după ce serialul ajunge la final să ne prezinte realitatea, gen, insula aia nu există și că, de fapt, cei 3% sunt pregătiți pentru a participa la un război. Este doar speculație ce zic, dar nu știi niciodată.

Filmul este făcut de brazilieni, în Brazilia și se centrează pe testele care trebuie trecute de o mână de tineri pentru a fi selectați între cei 3%. Acțiunea este lentă, dar uneori are destul de mult suspans, ca atunci când o parte din grup s-a întors împotriva celeilalte și a început să omoare oameni. Are ceva psihologie în el.

Premiza nu e nouă, dar modul în care o expune este interesat: tinerii trec printr-un „proces” despre care cred că este unul drept tocmai ca să descopere să cei care taie rânduri și care fură ajung să treacă în etapa următoare. Ceva de genul României.

Frequency

A mai existat un film cu acelasi nume undeva prin 2000, dar serialul făcut de Netflix este mult mai bine pus la punct. Este vorba de faptul că, la un moment dat, o femeie detectiv descoperă radio-ul tatălui său și reușește să comunice cu el în trecut cu 20 de ani.

În versiunea de timp în care ea descoperă prima dată acel radio-emițător tatăl ei murise în urmă cu 20 de ani și, convingându-l că trebuie să își ia ceva măsuri de precauție, el va fi salvat, dar mama ei ajunge victima unui criminal în serie. Cu linia temporală schimbată protagonista descoperă că orice schimbare din trecut va afecta într-un mod neașteptat viitorul și se va pomeni aruncată, din nou, în linii temporale care mai de care ciudate.

Sezonul 1 încă este în lucru și apare câte un episod nou în fiecare săptămână. Este, mai degrabă, un film cu detectivi care se folosesc de diferențele temporale de 20 de ani pentru a rezolva cazuri greu de elucidat în încercarea protagonistei de a salva viața mamei sale. Super fun!

The Expanse

Aș putea zice că The Expanse este cel mai SF dintre cele trei filme și este chiar preferatul meu din ultima perioadă. Este vorba de umanitatea care a reușit să cucerească o parte din Sistemul Solar și a creat trei mari facțiuni: Terra, Marte și Centurierii (belters), cei care muncesc și trăiesc în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter.

Vezi acolo nave spațiale care se deplasează destul de repede prin vidul cosmic, civilizații umane foarte diferite între ele care au și limbi proprii și, desigur, pura politică gata să arunce cu rahat în toată frumusețea explorărilor spațiale. Centurierii sunt protectorat pământesc, dar marțienii, organizați militar, au de mult timp ochii pe bogățiile centurii de asteroizi: apă și metale prețioase.

Pe de altă parte, centurierii caută să își câștige independența și, dezorganizați fiind, nu pot face nimic fără acordul Terrei. Serialul urmărește viața unui detectiv centurier care trebuia să afle unde a dispărut fiica unui om bogat de pe Terra și a unui pământean devenit centurier care descoperă faptul că există o nouă facțiune ce deține arme și nave spatiale mult mai sofisticate decât ale marțienilor.

Cei doi ajung să se întâlnească și să colaboreze spre finalul sezonului. Este descoperită fata pământeanului, dar ea este infectată cu un virus care preia controlul unui întreg asteroid ocupat de oameni. Ce se va întâmpla în viitor nu știu, dar abia aștept sezonul 2.