Categorii
Arhiva Online Optimism

Uite că și un singur vot contează

După cum vei afla din podcastul celor de la Radiolab un singur vot poate conta chiar mult. În India, cea mai mare democrație din lume, că doar acolo au președinți și se votează, ei fac tot posibilul ca niciun votant să nu fie la o distanță mai mare de 2 km de secția de votare. Este dat un exemplu cu un călugăr care stă în fundul pădurii iar muncitorii duc balotul de vot acolo ca omul nostru să poată vota.

Acolo da determinare.

Podcastul mai povestește despre diferite situații în care un vot contează milioane, la propriu. Este dat exemplu cu agenții imobiliare din Texas, SUA, care duc oameni în mijlocul pustietății și îi pun să voteze pentru crearea unor noi zone de dezvoltare pe acolo. Dat fiind că sunt singurii rezidenți în fundul respectiv de lume acei oameni, singuri, pot da votul pentru agențiile imobiliare.

Mai este dat un exemplu cu vremea în care femeile se luptau să obțină dreptul de vot, în urmă cu mai bine de 100 de ani, vezi Mișcarea Suffragette, în care un singur vot a atras cu sine un al doilea vot și așa femeile au câștigat dreptul de a vota în SUA.

Poate că votul tău nu contează mult, dar poate genera o reacție în lanț. Istoria că votul tău nu contează este doar un banc. Un vot cu altul și altul fac multe și pot schimba situațiile dramatic. De aia, atunci când aud pe cineva că nu votează și că zice că nu contează, mai ales acum, când este vremea schimbării, îi explic de ce greșește. Este drept, dacă nu intervii, în primul rând cu un vot, nu prea ai dreptul să te plângi că a ieșit cel pe care nu-l placi.

Un vot contează. Voi vota cu USR, nu pentru că sunt noi și nici pentru că ar avea experiență în ale politicii, dar cum am văzut cu toții, am avut zeci de ani la rând niște hoți și corupți și incompetenți care au făcut tocmai opusul a ceea ce trebuia să facă. Dacă USR nu fură, atunci poți zice că deja ai un câștig enorm pentru România. Consider că votul pentru USR ar fi o chestiune de patriotism, dacă te interesează să vezi schimbări în bine.

Schimbările au loc sub ochii noștri. Rămâne de văzut dacă tu vei sta deoparte sau vei ajuta. Un vot contează.