Categorii
Arhiva General

Fanii înrăiți sunt cei mai mari critici

În ceva discuții online am văzut cum oamenii care critică aspru ce văd prin țară sunt invitați de stupizii satului să plece din țară. Unii au plecat, alții au rămas, dar criticile nu au dispărut.

În atare situație mi-am adus aminte de viața mea ca forum staff member pentru Bigcommerce, poziție din care ajutam clienții Bigcommerce cu tot felul de probleme tehnice pe care le aveau. Dintre miile de clienți de pe forum am văzut adesea vreo 4-5 oameni care criticau platforma până la sânge.

Acei oameni îi enervau pe directorii Bigcommerce, pe manageri și pe unii dintre colegii de forum. Pe mine nu. De ce nu? Pentru că acei oameni, cu toate că aduceau critici mari la adresa platformei erau aceiași oameni care explicau de ce platforma poate deveni excelentă, unde ar putea ajunge, ce potențial are. Ba chiar dădeau indicii legat de cum s-ar putea ajunge în punctul pe care ei îl considerau excelent.

Deciziile de business nu mergeau în direcția exemplificată de ei iar criticile continuau. Acolo puteam vedea că acei oameni chiar iubesc platforma și, în ciuda strigătelor de durere ce le scoteau, ei rămâneau cu platforma an de an în speranța că lucrurile se vor schimba.

Acolo fani adevărați, acolo fani înrăiți. Ei vedeau potențialul, era acolo, era tangibil iar ei au riscat să fie văzuți ca niște paria tocmai pentru că erau vehemenți în a atrage atenția că lucrurile trebuie schimbate.

De curând am primit un comentariu la un articol vechi în care mă plângeam de serviciile RDS. Omul îmi zicea că nu sunt obligat să am net de la RDS, dacă tot nu-mi convin serviciile lor. Ba uite că îmi plac serviciile, tocmai de aceea îmi consum timpul să atrag atenția când X sau Y nu merge. Altfel, puteam trece la altă firmă de net.

Faptul că ești abonat la un serviciu nu te face vasalul lui și nici nu îți elimină dreptul de a-l critica. Ba chiar, dacă plătești pentru ceva, atunci ar trebui să fii chiar foarte critic. Doar în felul ăsta se vor schimba lucrurile.

Tot așa văd că cei care critică vehement situația din România sunt văzuți ca anti-patrioți, ca indivizi care nu-s români adevărați. Eu risc și zic că cei care critică România din rărunchii lor sunt cei mai patrioți oameni, cei care sunt gata să vadă cu un ochi critic propria ogradă și nu se comportă ca niște adulți nedezvoltați mintal care cred în povești cu monarhii sau care sunt mândrii că sunt români doar pentru că muma lor i-a plantat aici.

Cum să fii mândru de un lucru la care tu nu ai participat, la care nu ai avut un cuvânt de zis?

Bucură-te de omul care îți aduce critici pe drept.

2 răspunsuri la “Fanii înrăiți sunt cei mai mari critici”

Tocmai de aia minoritatea vocala reușește să facă schimbări dramatice.