Categorii
Arhiva General

Puțini, da’ buni

Azi am fost la semnat pentru USR în nordul Londrei, la Brasseria Timișoreana. Mâncare foarte bună, servire faină, ciorbă ca acasă. La eventul de Facebook au dat attend doar puțini oameni, dar veniseră deja vreo 12, fie chemați de prieteni, fie după ce au citit informațiile despre event.

Întrebarea zilei era: „ești membru USR?” Răspunsul era, invariabil, nu. Oameni simpli care vor o schimbare în bine.

Cu totul, cel care s-a ocupat de strângerea semnăturilor a avut cel puțin 50 de semnături. La câte trebuie pentru diaspora, adică 7000, sunt puține, dar nu se știe niciodată. Mirarea mea este că sunt sute de mii de tineri plecați dincolo și atât de puțini susțin USR în ceea ce vor să facă. Cei care veniseră să semneze erau tineri, oameni de 18 – 35 de ani, cu joburi ori cu studii cât de cât, de la studenți la ingineri și oameni care lucrează în bănci.

Cum am zis și în titlu: puțini, da’ buni. Important este că, chiar dacă USR nu prinde locuri pentru candidare la parlamentarele din 11 decembrie eu știu că i-am susținut. Cei care comentează că nu se schimbă nimic, dar care nu participă nici la vot, nici la eventuri, nici să susțină grupul în care cred ar trebui să fie mai rezervați în a se bate în piept când sunt nemulțumiți.

Participarea la o societate normală merge dincolo de plata taxelor, care oricum îți sunt luate cu forța, că doar nu le dai tu cu plăcere. Merge dincolo de votul dat, dincolo de semnătura dată. Ca idee, dacă vrei drepturi, trebuie să și tragi pentru ele. Nu îți sunt date. Trebuie să ți le iei. Și din mâna PSD-ului nu poți lua drepturile fără a rupe niște oase.

În fine, o mână de oameni au semnat azi că s-au săturat de comuniștii care și-au bătut joc de noi atâția ani. Numărul acestor oameni crește pe an ce trece. Abia aștept ziua în care PSD și restul vor fi priviți cu scârbă înclusiv de pensionari.

Un stat cinstit poate oferi și pensii mai mari, dar susținătorii PSD se mulțumesc cu 5 lei acum la pensie când ar putea câștiga 100 în câțiva ani de curățenie. Matematici. E greu să te pui cu uleiul pesedist și cu listele de morți care susțin un partid și o clică mizerabilă.

Sper că USR va prinde aripi și că se vor ține de cuvânt să nu accepte traseiști, de oriunde ar fi ei: PNL, UDMR, PSD, PMP și alții. Mai bine puțini, da’ buni.

UPDATE: S-au strâns semnăturile pentru USR din partea diasporei. Anunțul a fost făcut aici.

Un răspuns la “Puțini, da’ buni”

Podcast “Un român în Londra”, ep 5: Ooops, arde! | Manuel Chetaspune:

[…] Chiar ne-ar trebui cineva de la USR să susțină diaspora, nu PSD sau alte partide. Am scris aici de ce îi sustin pe cei de la […]