Categorii
Arhiva General

De ce sunt românii învățați să dea vina pe alții?

De ce? Nu știu, dar uitându-mă în jur, adică la cum sunt alte nații, poate mai aflu câte ceva nou. Cum sunt plecat de ceva timp din țară zilnic compar ce văd acolo cu ceea ce avem noi, românii, acasă.

Românul, ca individ, este un om muncitor și deștept, dar ca nație, este hoț, prost, tembel și tot așa. Cum îți poți explica faptul că ai atât de mulți români faini și, dacă îi pui la un loc, iese un minus mare? Din ce văd unii români trebuie să plece din țară ca să își realizeze potențialul, și aici zic în special de cei care lucrează în cercetare, știință de exemplu.

Oricum, plecatul românilor peste graniță înseamnă un mare plus pentru țară pentru că un român, odată ce a văzut lucrurile faine din alte țări, va povesti despre ele și va cere ca ele să existe și în România. Cu cât mai mulți români plecati dincolo și apoi veniți în țară, cu atât mai mulți oameni care vor cere ca țara să se civilizeze. Doar ne vrem europeni, nu?

În fine, revenind la întrebarea din titlu și la faptul că fac comparații dese între ce văd în UK, Belgia și Olanda, pot zice că este o chestie de cultură, mai ales cultură a familiei.

Am fost în vizită la niște prieteni, o familie de belgieni, și am văzut un lucru care contrastează enorm cu ceea ce vedem la români. La un moment dat unul dintre copii s-a lovit într-un stâlp pus pentru a susține sârmele pentru uscat rufe și a început să plângă. Când s-a plâns mamei sale mama i-a zis că trebuie să fie ascultător și atent data viitoare.

Ce se întâmplă în familiile române? Un lucru pe care l-am văzut mult prea des: atunci când copilul se lovește de o piatră sau un stâlp din varii motive părinții se duc și bat piatra sau stâlpul, că de ce i-au lovit copilul.

Și uite cum înveți copilul de mic că nu este vina lui că nu a ascultat și s-a lovit în piatră. E vina pietrei că este acolo iar piatra trebuie pedepsită. Atât de des am văzut asta încât pot zice că este o chestie generală la noi, românii.

Nu ne dăm seama cum un asemenea gest aparent nesemnificativ poate modela mintea unui copil și-l poate transforma în românul adult pe care nu-l placem și pe care-l atacăm atât de fervent în statusurile de Facebook.

Consider că fiecare român trebuie obligat să plece din țară în Vest ceva luni sau chiar un an ca să vadă cum sunt și alte lumi. Poate așa înțelegm și noi de ce Vestul face lucruri faine iar noi ne uităm la ei și ne întrebăm ce dracu’ se întâmplă de nu avem aceleași lucruri.