Categorii
Arhiva Blogging

Și ce mare dreptate are omul ăsta


Derek este creatorului canalului educational Veritasium, un loc unde poți învăța fizică și știință cum nu te-au putut învăța nici măcar profesorii la universitate. Pe cel de-al doilea canal al său el pune filme în care explică ce face în viața de zi cu zi, un vlog în toată regula.

Filmul de mai sus vorbește despre pierderea de timp pe care o facem zilnic. El este dependent de verificarea știrilor în orice moment, la rând la ziare, în metrou, pe scările rulante. Spre finalul filmului el zice că, de fapt, deși tu crezi că ești informat știind ce se petrece peste tot, tu nu ai nici o putere asupra multor evenimente despre care afli.

Corect ce zice. Este mai important să urmărești știrile care te privesc pe tine direct și nu să stai tot timpul cu ochii pe email sau Facebook, cum fac eu mereu. Pierd prea mult timp urmărind știrile de pe Facebook, pentru că îl folosesc ca hub de știri, și stau iarăși prea mult timp să văd ce mai am în căsuța de email.

Mă interesează să știu dacă va avea loc vreun atentat în Londra, că doar imi petrec viața pe aici un timp, sau care mai e prețul lirei pe la noi. Orice fel de alte știri nu ar trebui să îmi ocupe timpul și mintea.

Venirea în Londra nu este întâmplătoare și nici scopul. Unul dintre obiective este, într-adevăr, să pun un ban deoparte, dar altul este să fac o școală pe aici și să învăț programare așa cum ar trebui, plus să mă pun la punct cu lucrul în echipe mari, profesioniste. Visul meu ar fi să învăț suficient de bine, orice aș învăța, încât să fac un tool/app/website/invenție/teorie/etc. care să schimbe viața celor din jur în bine ori să împingă omenirea cu un pas înainte.

Desigur, asemenea visuri sunt undeva pe la marginea imposibilului, dar întrebarea rămâne: dacă nu îți propui țeluri mari, atunci unde crezi că te vor duce țelurile mici? Tocmai de aceea învăț cât de des pot, țin tehnocultura.com în picioare, fac podcastul Tehnocultura SciCast, petrec ceva ore să învăț mai bine JavaScript ori tooluri adiacente.

Revenind la obiectul filmului de mai sus nu îmi rămâne de zis decât că pierd cam mult timp aiurea, mai ales cu cititul unor știri irelevante pentru scopul meu. E ca și cum, citind știri toată ziua, eu fug de prezent și mă grăbesc către viitor, că poate mi-o conveni mai mult viitorul.

Treaba este că, ceea ce se subînțelege din film și lucrul care ar trebui să fie mantra de zi cu zi a tuturora, prezentul este singurul lucru pe care îl avem acum. Trecutul e bun de folosit ca morman de amintiri și învățături iar viitorul nu există.

Prezentul este singurul care poate fi folosit în mod util. Faci ceva în prezent, atunci viitorul va avea grijă de tine.

Așadar, mai puține știri, mai multă școală.