Se dă știrea asta de pe Extreme Tech: niște functionari cam prostuți de la un spital american au instalat ransomware pe calculatorare, apoi datele au fost criptate, adică „luate ostatece” și apoi spitalul a fost obligat să platească bani de răscumpărare.
Problema aici este că hackerii nu s-au mulțumit cu banii primiți cu toate că au primit exact cât au cerut, nu au eliberat datele și au cerut mai mulți bani. Bad idea, fellas. Dacă tu criptezi datele și nu le descriptezi când primești banii, adică tragi în țeapă omul de două ori, atunci oamenii nu vor mai da bani în veci.
Revenind la Extreme Tech, este relevant comentariul de la final de articol:
If this sort of ransomware double dip becomes common, it may be harder to extract payments from people in the future. It’s not like these are trustworthy people in the first place, but now they can’t even stick by their own business model.
Hoți ca hoți, dar este suficient să se ducă vorba, așa cum s-a întâmplat deja, și oamenii nu vor mai trimite bani să le descriptezi datele. Hoț și prost. Așa îsi distrug ideea de „business”. Este ca și cum racketul rus vine, îți ia bani ca să nu te bată, te omoară, apoi îți cere bani din nou. Nu iei nimic de la un mort.
Așadar, sper să se întâmple mai des ca oamenii să fie trași în țeapă iar lumea să se învețe să nu dea bani nici măcar prima dată.
Ca să te simți protejat, de ce nu ai da și tu un 60 USD/ an ca să ai datele protejate? În felul ăsta știi că dacă ai vreodată ransomware pe calculator, atunci ștergi totul și folosești backup-ul de la Carbonite ca să restaurezi datele importante. Eu am filmele de la emisiunea TV, podcastul audio și alte lucruri pe care le țin și pe serverul lor.
Află mai multe despre Carbonite aici.
Dacă vreodată am bai cu ransomware, le pot zice un simplu „fuck off” și șterg totul.
Să termint articol în ton de week-end: ascultă mixurile lui Pogo, în care vezi secvențe de film frumos întrețesute. Have fun!