Categorii
Arhiva General

„War on drugs” – un studiu de caz despre natura umană

Se știe deja că războiul împotriva drogurilor este o acțiune generală a SUA de a opri consumul și traficul de droguri din SUA. A dat greș tocmai pentru că nu a aplicat soluția corectă, precum au aplicat-o elvețienii. Și spune ceva despre natura umană: dacă omul vrea să obțină ceva, chiar dacă este ilegal, până la urmă tot va ajunge la acel ceva. Important este să aplici soluții deștepte pentru a-l face pe om să nu caute lucruri ilegale.

Elveția avea o problemă cu drogații. În loc să îi incrimineze și sa îi bage la închisoare, precum se face în SUA, elvețienii au făcut programe prin care i-au ajutat pe dependenți să renunțe la droguri. Au creat unități sanitare unde drogatii primeau droguri de la stat și seringi curate. În plus, primeau și consiliere. Așa au rezolvat o problemă presanță într-un mod total neintuitiv.

Americanii mai au de învățat de la elvețieni:

Se pare că și doctorii din SUA cer ca războuiul împotriva drogurilor să fie încheiat. Dacă rezolvi problema cererii, adică drogații să primească îngrijire și nu ani de închisoare, atunci lucrurile pot deveni mai ok:

Asta trebuie să fie și o lecție pentru noi toți, nu tocmai legat de cazurile extreme ale drogaților, dar și pentru alte probleme. Trebuie identificată corect sursa problemelor și lucrat acolo, nu să te bați cu efectele.

Adică, după ce au murit atâția pietoni pe trecerile de pietoni din Brașov, Poliția nu trebuie să închidă acele treceri ci să creeze campanii prin care să îi facă mai atenți pe pietoni și altele prin care să strângă permise ca zarzavatul din grădină, cu brațul. Se poate. Brașovul este plin de nemernici care merg prea repede.

UPDATE: Tocmai ce ziceam de soluții. Polițiști morți sunt, dar nu cei vii.