Categorii
Arhiva General

„Dacă altul este jeg, atunci și eu sunt!”

Uită-te la știrea celor de la ProTV:

La un moment dat un pacient fumează în sala de așteptare a spitalului, deși este interzis fumatul în instituții publice. Apoi o doamnă respectabilă, cu o anumită vârstă, venită în vizită la altă persoană, începe să fumeze pentru că tocmai îl văzuse pe pacient fumând. Știe că nu are voie, dar nu se poate abține de la a fi un JEG.

Sunt mulți români care merg pe ideea asta: dacă altul este jeg, atunci și eu vreau să fiu. Desigur, niciunul nu zice că cei ce fac nasoale din astea sunt jeguri, ci doar zic că „lumea” sau „și alții” fac asta. Și ei nu „vor” să fie așa, ci ei doar se „aliniază” trendului.

Nu este vorba că ei ar fi neam prost de fel, este doar faptul că alții i-au împins acolo. Dacă alții trec pe roșu sau fumează în locuri aiurea, atunci și ei trebuie să facă asta. Nu pot fi ei „speciali”.

Îmi aduc aminte de reacția unor românași de-ai noștri când dau de români plecați dincolo și care s-au mai trezit și vin înapoi cu idei de îmbunătățire. Românașii noștrii, obișnuiți cu modul tâmpit de a fi, se uită chiorâș când cel plecat dincolo zice că lucrurile ar trebui schimbate. Nu vrem schimbare, vrem să fim jeguri în continuare.

Probabil că femeia din filmarea de mai sus este un exemplu de mamă de invidiat, dar lasă mult de dorit la capitolul omenie în genere.

Și aici ajungem la situația din România: pentru că alții fac mizerii, și eu, si tu, și ăla face mizerii. Apoi toți ne plângem că merge totul prost. Pe mine mă miră că merg treburile atât de bine dată fiind mulțimea de imbecili și jeguri care umple România.

Este o minune, de fapt.