Categorii
Arhiva General

Biserica și statul, un mariaj nepotrivit

Religia a trecut de termenul de expirare. Sau așa aș vrea să cred eu că este situația acum mai ales că noi suntem o civilizație care a ajuns pe Lună și care are o stație spațială care înconjoară planeta la fiecare 90 de minute, la numai 340 de kilometri pe verticală.

Dar așa aș vrea să cred eu, pentru că mulți oameni preferă să fie „religioși”, îmbrățișând forma și uitând substanța, credința. Religia, ca uniune dintre formă și substanță, depinde mult prea mult de preconcepții vechi de când civilizația noastră și prea puțin pe adevăr. Totul ține de interpretare.

Coranul și Biblia pot fi în mod egal distructive, dar și benefice, în funcție de cine le interpretează. Cei de la Big Think au adus aminte de un experiment făcut în Olanda prin care o biblie a fost acoperită cu o copertă pe care scria Coran și apoi s-au citit versuri din Vechiul Testament în care se vorbea de genocid, de asuprirea femeilor, de mutilări făcute la comanda lui Dumnezeu.

Oamenii erau vădit impresionați și speriați de faptul că „Coranul” poate avea așa ceva, dar au rămas uimiți când au văzut că li s-a citit din Biblie, acea Biblie care vorbește de iubire, pasiune și alte bla-bla-uri super mișto acum în vremea Crăciunului.

Tocmai de aceea zic și eu, precum a zis astrofizicianul Neil deGrasse Tyson, din SUA: include Biblia în lista celor 10 cărți pe care este boligatoriu să le lecturezi. Și Coranul. Și poate încă una-două cărți „sfinte”. Apoi vezi rezultatul. Este incredibil cum poți avea rezultate atât de diferite de la o comunitate la alta când oamenii se bazează pe aceeași Biblie: vezi diferența dintre neo-protestanți, numiți uneori „fundamentaliști”, care oferă întâietate Noului Testament, și compară-i cu Biserica Ortodoxă. Același text, rezultate extrem de diferite.

Apoi ajungem la mariajul dintre biserică și stat: deși a fost o idee bună, din punct de vedere politic, ca împăratul Constantin să stabilească religie ortodoxă ca religia oficială, lucrul acesta ne lovește azi ca un bumerang. Crearea unei religii oficiale a fost o mișcare de „standardizare” a religiilor și de aliniere a gândirii oamenilor într-o singură direcție. Oamenii sunt mai ușor de condus așa.

Religia ajunge să se intersecteze prea mult cu deciziile politice de la noi și nici măcar „salvatorul” Prim-ministru Cioloș nu ne poate mântui de influența bolnăvicioasă și înnecăcioasă a Bisericii.

Cât de înapoiați să mai fim ca nație să acceptăm imixtiunile religiei în treburile statului, dat fiind că știm că religia se bazează pe interpretări groaznic de variate ale aceluiași text?!

Statul trebuie să fie laic și adeptul adevărului. Religia trebuie să își vadă de cursul său în afara statului și cu respectarea normelor sociale stabilite de stat (adică fără sacrifii umane și alte asemenea mizerii, da?).

O lume fără religie în care căutarea adevărului se face prin mijloacele științifice ar fi un loc cel puțin perfect. Dintr-o civilizație capabilă să ajungă la stele urmărindu-și propria curiozitate am putea ajunge la o civilizație galactică în ceva mii de ani. Desigur, asta dacă reușim să punem religia la locul ei, departe de influența ei asupra statului.

UPDATE: Petreanu zice bine aici de ce BOR nu merita atentia si efortul:

Deci salariile date de stat și pământurile acordate compensează constant, deja de 150 de ani încoace, secularizarea.