Categorii
Arhiva General

13 români în lista celor mai importanți 100 de inovatori. În ciuda, nu datorită României

Discutam, de curând, cu un prieten despre zona Moldovei de la noi. Că a dat scriitori, oameni de vază și alte asemenea. Omul îmi zicea că Moldova are ceva special că a dat asemenea oameni. Am ținut să precizez că Moldova are ceva special, ceva caracteristic întregii țări: oamenii reușesc să facă lucru extraordinare ÎN CIUDA vieții de acolo.

România ca nație, ca țară, este un faliment, dar există acele scântei care ajung în topul NE 100, adică 13 români din lumea afacerilor, IT-ului și a științei.

România nu îi merită pe acești oameni pentru că, dacă i-ar fi meritat pe ei și pe alții înaintea lor, atunci nu ar trebui să fim la coada vacii în Europa: nu tu autostrăzi, Brașovul fără aeroport ori piste de biciclete adecvate, nu tu spitale dotate adecvat cu tehnică și oameni pe măsură, nu tu lume civilizată, nu tu gară în Brașov de care să nu fugi, nu tu oameni care să reacționeze la mizeriile politicienilor. Lista este lungă.

Aș fi vrut să zic că România are, totuși ceva bun: facultate și școală gratuită, dar este greșit să zic asta. Nu poți lăuda gratuitatea școlii când sistemul este unul învechit, prost, de sorginte comunistoidă, cu accent pe note și pe foi și nu pe performanță reală. Învătământul universitar este ghidat de numărul de studenți pe care o facultate îi are: cu cât mai mulți, cu atât mai bine pentru profesori. De aceea vezi atăția studenți agramați sau care nu știu să rezolve o ecuație de gradul I corect.

Oamenii respectivi, cei 13 și mulți alții, au făcut lucrui extraordinare nu pentru că sunt români, ci pentru că ei ar fi făcut acele lucruri oriunde ar fi fost. Este meritul lor. România mai are de crescut până la punctul în care să îi merite.

Este o bucurie să văd că români de peste tot din lume fac lucruri faine și, când citesc despre ei, mă apucă tristețea gândindu-mă la câte lucruri s-ar fi putut schimba la noi, dacă am fi fost mai mulți ca ei.

Hai să ne bucurăm de oamenii ăștia, până nu vine un curent comunist/fașcist care să îi alunge complet din țară.

PS: România este atât de capabilă încât trebuie să fie obligată de UE pentru a face lucrul corect. Via Pro TV: