Categorii
Arhiva Blogging General

Învață

Când dau de străini mă pun și îi întreb cum se traduc în limba lor tot felul de expresii. Acum zic „Bună ziua” în engleză, germană, maghiară, spaniolă, franceză. Este întotdeauna un sentiment plăcut să mergi într-o țară străină și să ceri indicații în limba lor. Se uită cu bucurie la tine și sunt mai deschiși.

Am fost întrebat, de curând, la ce îmi trebuie să știu atâtea chestii în alte limbi. Pentru că vreau, pentru că este mai practic, pentru că învățatul unei noi limbi străine îți menține creierul activ și tânăr, pentru că îți deschizi uși în felul acesta.

După ce dau răspunsul de mai sus mi se zice că „sunt deștept”. NU. Sunt la fel ca toți cei din jurul meu, doar că am alte priorități. Nimic mai mult.

Un mare om, la propriu, zicea că ești atâția oameni pe câte limbi străine știi. Fizic fac cât doi oameni, dar după vorba asta aș fi trei și un pic: un român, un englez, un german și puțin maghiar 😀

Cum am învătat germana și engleza? De la TV. Imediat după Revoluție ai mei au adus tv color și am avut acces la canale de dincolo. Petreceam multe ore la tv uitându-mă la desene animate în germană sau engleză fără a fi subtitrate sau dublate. Un copil are capacitatea incredibilă de a învăța limbi străine în felula cesta fără a i se traduce un singur cuvânt.

În ziua de azi ai un handicap mare dacă nu poți vorbi măcar o limbă străină. Desigur, ar trebui să învățăm și rusa. #preventiv

2 răspunsuri la “Învață”

Așa e fecior câte limbi vorbești ațâți oameni ești,de aia mă bucur pentru tine .