Categorii
Arhiva General

România regulilor opționale – Brașovul regulilor opționale #colectiv

Nu de puține ori scriu pe blog despre lucruri care mă supără în Brasov, mai ales cănd este vorba de aventura mea de biciclist când am baiuri cu șoferii brașoveni, cu gropile de pe străzi și cu lipsa pistelor de biciclete. Dat fiind că sunt destui care nu respectă regulile ajung adesea în conflict cu o serie de oameni și, când scriu despre asta, ajung să fiu arătat cu degetul de internauți ratardați pe motiv că „uite-l și pe ăla, ce tupeu are să ceară respectarea regulilor”.

De ce tot insist cu respectarea unor reguli? Pentru că regulile nu sunt opționale, pe cum cred mulți idioți, ci pentru că se poate ajunge la moarte de om, cum a fost cu clubul Colectiv din București, unde 27 de oameni au murit și peste 150 sunt răniți. Desigur, nu învățăm din experiența altora.

Nerespectarea regulilor poate duce la moarte de om. Și ce „se poate” întâmpla va ajunge să se întâmple în mod sigur în timp.

Nerespectarea unor reguli de bază PSI, enumerate de Răzvan aici, nu este deloc funny, nu este deloc un subiect de luat în derâdere. Duce la moarte.

Iar proprietarii de cluburi sunt printre cei mai notorii încălcători de reguli, dar nu sunt singurii. Uite o poză de la Arhi cu momentul în care incendiul din Colectiv a început de la niște amărâte de artificii:
incendiu-colectiv-30-oct-2015-bucuresti

Alte poze îți vor arăta rezultatul nerespectării de reguli și te vor marca pe viață. Sunt cele două poze dela final de articol de la Vali. Oameni morți, arși, cu hainele arse și cu pielea arsă până la carne. Uită-te la acele imagini și ține minte că nerespectarea unor reguli pot duce în acel punct.

Nerespectarea regulilor poate duce la moarte de om.

Legat de incediu și contextul în care s-a petrecut, via Ziarul Financiar:

În incendiul izbucnit în Clubul Colectiv au murit 27 de persoane. Alte aproximativ 200 de persoane au fost rănite, dintre care 162 au fost ransportate cu ambulanţe la Spitalul Floreasca, Spitalul de Arşi, Spitalul Elias, Spitalul Militar, Spitalul Sfântul Pantelimon, Spitalul Judeţean Ilfov, Spitalul Sfântul Ioan, Spitalul Bagdasar, Spitalul Municipal, Spitalul Colţea, Budimex şi Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, iar ceilalţi au mers singuri la unităţi sanitare, fără a rămâne internaţi.

și

Clubul Colectiv se află pe strada Tăbăcarilor nr. 7 din Sectorul 4 al Capitalei şi funcţionează într-o hală din fosta fabrică „Pionierul”. Vineri seară, clubul găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album – „Mantras of war”. Intrarea la acest concert a fost liberă, iar accesul în club s-a făcut începând cu ora 20.30.

și

Pe pagina clubului Colectiv se preciza că spectacolul va beneficia ”de un show de lumini customizat, precum şi de efecte pirotehnice şi decoruri special create pentru a reda atmosfera SF a artwork-ului”: „Goodbye To Gravity lansează noul album «Mantras of War», vineri, 30 octombrie, cu un spectacol inedit. Concertul va beneficia de un show de lumini customizat, precum şi de efecte pirotehnice şi decoruri special create pentru a reda atmosfera SF a artwork-ului. Nu vor lipsi invitaţi speciali, un after-party de Halloween marca GTG şi multe alte surprize!”.

Artificii într-un loc închis, unde izolarea fonică s-a făcut cu bureți neignifugi și unde nu ai decât o singură ieșire de urgență. În plus, locul avea autorizație de restaurant, nu de club. Alin Anastasescu, cel care deține acționariatul majoritar al clubului, a considerat că este OK să nu urmeze regulile și să folosească un restaurant pe post de club și, în plus, să nu impună măsurile PSI așa cum trebuia.

Despre Alin Anastasescu, via Ziarul Financiar:

Din mai 2013, el este co-fondator şi managing partner la Clubul Colectiv, iar din ianuarie 2011 este şi producător la Cevadevis.ro., unde a realizat matriale de publicitate pentru branduri cunoscute şi a mai organizat evenimente la firma Sasquatch pentru brandul Mountain Dew. Anastasescu a mai lucrat pentru compania Emagic Entertainment/Danube Event Services la organizarea unor concerte pe care renumite trupe internaţionale le-au susţinut în România.

Să nu crezi că numai proprietarii clubului au fost cei care nu au respectat regulile. Nici autoritățile nu au chef să facă verificările așa cum trebuie și nici să ia măsurile ce se impun. Există ceva regului ce țin de arhitectură care trebuie respectate, conform Moise Guran, dar autoritățile au făcut ce știu mai bine: să lenevească aiurea.

Și nu este vorba numai de Pompieri aici, ci de toate structurile posibile, de la Primării la Poliție. Moment în care îmi aduc aminte de faptul că unii polițiști de la Secția 5 Poliție din Brașov merg la urgențele de la apelurile la 112 după 30 de minute, nu pentru că nu pot mai devreme, ci pentru că NU VOR. Sunt parte a aceleași secții de Poliție care a rezolvat cu AN furtul de bicicletă petrecut anul trecut. Dar despre modul în care se face munca de Poliție în Brașov puțin mai încolo.

Revenind la la nerespectarea regulilor, oare știi câți minori se aflau în clubul Colectiv când a avut loc incendiul? Conform BBC:

Staff at another hospital said most of the people they treated were teenagers aged between 14 and 16.

10? 20? 50? Nu știm încă numărul minorilor care au fost acolo și au murit, dar iată o altă nerespectare de reguli: nici copiii nu au respectat regula de a NU merge în cluburi, dar nici organizatorii nu au luat măsuri.

Nerespectarea regulilor poate duce la moarte de om.

Sunt acum 27 de morți, iar 17 nu pot fi identificați pentru că nu aveau buletinele la ei. Port mereu buletinul ca, în caz de necaz, familia să fie informată repede. 27 de morți și peste 162 de răniți. Cea mai mare tragedie din ultimii ani din România, tragedie ce ne aduce în prim-planul mondial mai ales prin faptul că suntem o nație care își face nevoile pe reguli, de la mic la mare.

Alex Teo a scăpat ca prin minune, dar mulți alții nu au reușit. Ce m-a lăsat gură-cască a fost atitudinea unor oameni legată de acest eveniment: unii dădeau check-in în glumă la clubul Colectiv pe Facebook iar alții au găsit de cuviință să spună că Halloween-ul este de vină, pentru că e sărbătoare păgână.

Aici pot fi văzute niște liste cu persoane duse la spital. Telefon pentru informații urgente este 021 206 92 91 iar donările de sânge se pot face la orice spital din București:


Tragedia Club Colectiv- Raed Arafat: „numar de telefon pentru a transmite sau cere informatii: 0212069291 ”
Numerele de urgență: 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 și 021/3122547

Bonus: Brașovul regulilor opționale

Era prin 2008, an de gratie când încă lucram la Poliția Comounitară și îmi efectual serviciul de patrulare pe strada Republicii. Mă puneau adesea acolo pentru că știu germană și engleză și pentru că am piciorul rapid.

Printre atribuțiile de ordine publică aka Legea 61 noi mai trebuia să aplicăm și o mulțime de HCL-uri, Hotărâri de Consiliu Local. Printre aceste HCL-uri era o prevedere prin care terasele de la restaurante nu au voie să depășească suprafața aprobată de Primărie.

La un moment dat am verificat o terasă de pe Michael Weiss, secțiunea dintre Republicii și Postăvarului, și am pus angajații restaurantului să facă calculul. Depășeau suprafața cu mai bine de 20 de metri pătrați ceea ce se traducea în mai bine de 3000 de lei lipsă la bugetul Primăriei.

Ca avertisment am dat o amendă de 200 de lei și am cerut restrângerea terasei. Au făcut ce am zis, amenda au semnat-o.

A doua zi a venit vicele (viceprimarul vremii) cu procesul verbal să îl anulez și am primit ordin de la șeful de secție să „transform” amenda în avertisment. Se poate face asta dacă specifici că datele de identificare sunt greșite. Anulezi PV-ul (procesul-verbal), dar apoi treci avertisment în noul PV și gata, ai scăpat omul de amendă.

Era o practică des întâlnită pe la vremea respectivă. Protejații Primăriei sau ai șefilor din Poliție erau scăpați de amenzi în felul ăsta. La sediul central al Poliției Comunitare PV-urile se anulau „din oficiu” de către cei de acolo, tu știind că ai dat amenda și că va fi plătită.

Ăsta este Brașovul nerespectării regulilor.

După ceva zile ni s-a dat „ordin” să nu mai facem verificări la terase.

La scurt timp după primirea acelui ordin, pe timpul serviciului meu, restaurantul Budapesta de pe Republicii a luat foc. Cei de la restaurant au folosit un cui pe post de rezistență iar focul a pornit de la niște prize de sub o canapea. Instalația electrică nu a făcut față consumului și a luat foc.

Nu este o minune faptul că nerespectarea regulilor duce la incendii, dar ce a urmat a fost interesant: pompierii nu au reușit să stingă focul la timp pentru că, surpriză mare, terasele ajungeau până la 1,5 metri de case pe când trebuiau să lase suficient loc pentru mașinile de Pompieri.

Dat fiind că nu mi s-a mai permis să fac control la terase, prin scoaterea acelui HCL de sub controlul nostru, terasele au continuat să fie întinse peste tot iar pompierii nu au putut să-și facă treaba.

Când am văzut că mașina de Pompieri nu poate trece am aruncat mesele și umbrelele cât-colo sub protestul proprietarilor. Ei știau că nu respectă regulile, dar se ofuscau când trebuia să fac ordine pentru a trece pompierii.

Și uite cum nerespactarea regulilor a dus la acel incediu și apoi la imposibilitatea stingerii lui:
1. polițistul nu este lăsat să facă controale la terase
2. cei din restaurant nu folosesc rezistențe cum este prevăzut în lege
3. proprietarii de terase se întind mai mult decât au voie.

Surpriză mare: exact la fel fac și acum cei cu terase. Se întind și azi, anul de grație 2015, peste limita acceptata de Primărie. Primăria nu face controale sau îi protejează, nu știu, și uite-așa la următorul incendiu mașinile de Pompieri nu vor putea ajunge la foc.

Well done, Brașov. Nu există doar un singur vinovat într-o chestie de genul Colectiv, Budapesta și altele, ci sunt o serie de vinovați, de la mic la mare.

UPDATE 1 Nov 2015 Mulți oameni au ajutat, multe firme s-au implicat și au dat o mână de ajutor cum au știut. De pe Facebook. Mai e o șansă pentru România:

E important sa se spuna si sa se promoveze brandurile care ajuta ‪#‎colectiv‬ si sa afle rudele victimelor de unde pot primi ajutor. Nu e vb de PR, e vorba ca trebuie sa stim de unde putem cere ajutor!
– cazare gratuita in Bucuresti pentru rudele victimelor de la SKAL International Romania, Pura Vida Sky Bar & Hostel Bucharest si VOGUE Hostel si Umbrella Hostel
– mancare si bautura pentru medici si donatori de la Trenta Pizza, Calif, Pizza Hut Delivery Romania, Joseph Restaurant, Cinema City Romania, Starbucks Romania, MEGA IMAGE, AQUA Carpatica, Oala cu Bunatati, Fabio Pizza, Pizza Pizzicato, PepsiCo
– bilete de avion pentru rudele de gradul 1 si 2 din strainatate de la Vola.ro – Bilete Avion
– Uber si Black Cab ajuta cu transport gratuit pentru donare
– Compania RVG va suporta integral costurile biletelor de autocar pentru rudele de gradul I si II ale celor decedati, daca acestea se afla acum in orasele Darabani, Dorohoi, Botosani, Suceava, Falticeni, Roman, Bacau, Adjud, Focsani, Rm. Sarat si doresc sa ajunga la BUCURESTI
– Medlife ofera tratament in regim abulatoriu
– Farmacia Materna doneaza produse pentru vindecarea plagilor arse
– Istt Tratamentul Traumei ofera consiliere psihologica – programul de 6 sedinte de asistare psihologica de criza este oferit gratuit + Colegiul Psihologilor din Romania + Institutul pentru Fericire + Psihomedeor- Consultanta Psihologica, Psihoterapie + Fundatia Estuar + Asociatia Romana de Psihoterapie Integrativa ajuta!
– apelurile din Orange si Vodafone Romania catre numerele de urgență 021.206.9291/ 021.313.0605/ 021.312.2547/ 021.206.9283/ 021.264.8704/ 021.264.8525 si 021.206.9375, sunt gratuite
– se ofera gratuit un control medical la orice specialitate din cadrul clinicilor Medcenter

UPDATE 06 nov 2015 Mai mulți militari din cadrul ISU anchetați. Administratorii firmei care a instalat artificiile au fost deja arestați pentru distrugere de probe. Via Stirile ProTV:


Procurorii sustin ca Viorel Zaharia, pirotehnist autorizat, angajat al SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, a instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) in incinta clubului Colectiv, in ziua de 30 octombrie, fara a respecta masurile de siguranta si prevederile legale in acest sens.
De asemenea, dupa producerea incendiului din 30 octombrie, in calitate de reprezentanti ai SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Daniela Nita (administrator) si Cristian Nita (director) au distrus si sustras documente ce constituie probe, pentru a impiedica sau ingreuna cercetarile procurorilor, precum si pentru a-l ajuta pe Viorel Zaharia.

Update 07 nov 2015 Lista firmelor care au sponsorizat ISU pentru a nu primi amenzi pentru nereguli este enromă și cuprinde magaine ca Lidl, Carrefour, etc.. ISU București are acum și moartea a 32 de oameni și rănirea gravă a peste 180 de oameni. #coruptiaucide