Categorii
Arhiva General

Ieftin ești, ieftin primești

Urmăream la Vali un test în care erau comparate jante contrafăcute cu unele originale și mi-am adus aminte de oamenii care sunt gata să dea bani pentru o „replica”, adică un „fake”, pentru a se da mari că au nu-știu-ce brand de ceas sau de parfum.

Și nu sunt puțini cei care vor să se dea mari că au „brand”, dar nu au banii de așa ceva. În genere figuranții, fomiștii și „șmecherii” caută să se afișeze cu lucruri scumpe sau care par scumpe cum ar fi un BMW sau merțan, dar care este luat la mâna a treia din UK sau Germania.

Mai sunt alții care nu au cap și caută tot ce este mai ieftin, nu produsele cu prețul cel mai potrivit. Prețul cel mai potrivit poate fi chiar cel mai ieftin, dacă produsul își face treaba, cum sunt mărcile Carrefour de săpunuri sau mâncare: ieftine, dar bune, făcute de aceleași firme care dau o groază de bani pe marketingul propriului brand.

Ieftin nu înseamnă și bun la ceva. Dacă nu ești în stare să faci un calcul comparativ între prețul unui produs și valoarea adusă de el, atunci riști să ai probleme mari.

Unii oameni calcă pe orice fel de principii numai pentru a pune mâna pe ceva ieftin, cum sunt românii jegoși care cumpără de la colț de stradă biciclete furate. „Nu am furat-o eu”, este scuza acestor complici la furt. Nu de puține ori poți vedea prin Brașov oameni cu hainele rupte pe ei, bețivani, care au o bicicletă de ți se sucesc mințile în cap. În mod sigur nu le-au furat ei.

Nu este mai bine să fii sincer cu tine și să te întinzi cât îți permiți? Ia haine de la second-hand Humana, de exemplu, unde poți găsi lucruri chiar faine, sau de la H&M, urmărește promoțiile sau ia produse marca Lidl/Carrefour/Kaufland.

Nu te zgârci acolo unde este chiar nevoie și ia piese originale, cum ți se explică în filmul de mai jos. Daca te zgârcești azi la un lucru important, atunci vei plăti dublu pentru prostia ta mai târziu.