Categorii
Arhiva General

CV-uri și atitudinea angajatorilor

Am un prieten de 50 de ani care a plecat în Anglia la lucru. S-a angajat în domeniul lui și lucrează bine-mersi. În România nu îl mai primea la angajare din cauza vârstei. În România, dacă ai trecut de 45 de ani, ești deja expirat.

Lucru care mă miră foarte mult pentru că între vârsta de 45 de ani și 65 de ani mai sunt 20 de ani în care omul poate cotiza la stat. Și aici nu te angajează pentru că… naiba știe. Nu am înțeles încă motivul pentru care nu te mai angajează după o anumită vârstă chiar dacă ai experiență mai multă.

Din ce am aflat de la prietenul meu în Anglia nu au probleme cu vârsta atât timp cât omul este capabil să facă ceea ce i se cere. Nu au nici bai cu faptul că este român și că vine din Estul Europei.

Și am văzut că asta se reflectă și în CV-urile care sunt folosite în cele două zone. De exemplu, CV-ul pentru Anglia nu cuprinde poza, data nașterii, naționalitatea, sexul. Vezi aici exemplu de CV din Anglia și, se pare, din Vest.

CV Europass este un model care are acele detalii și este la mare preț la noi. Exemplu: Europass-CVTemplate.

Bine, în anunțurile de angajări de pe Republicii am văzut adesea „Căutăm vânzătoare”. Dar vânzător ce are? Este plin de lepră sau cum?

Unii angajatori de la noi sunt o specie aparte prin faptul că cer acele detalii în CV și, mai apoi, te resping în baza detaliilor respective.