Categorii
Arhiva General

Unii fumători sunt animale proaste #fumatintren

Se dă imaginea de mai jos plus o serie de alte avertismente care interzic fumatul în trenuri: pe ușile cabinelor, pe ușa toaletei, pe ușile dintre vagoane. Este vorba de trenul Dacia, care merge de la Viena la București. Ne-am suit în el la Budapesta pe 21 august, orele 23:30 și am ajuns în Brașov la 14:30, a doua zi.

Imaginea:
fumat-in-tren-budapesta-brasov-21-aug-2015

Dat fiind că X-ul de peste țigară a fost rupt de vreun netot un alt netot motiva fumatul în tren pe baza faptului că pe vagon nu apare semnul de interzis. Desigur, juca la derută. Nu știu a cui derută, mai ales că se știe foarte bine că fumatul în tren, în cabină, pe holuri, în toaletă sau pe scări este interzis.

După ce insist că nu are voie să fumeze în tren netotul de care ziceam mă întreabă dacă am ceva cu el.
– Da, am ceva cu tine. Nu vreau să fumezi în tren. Măcar du-te la toaletă dacă nu vrei să înțelegi.

A intrat în toaletă mârâind, dar tot a ținut-o pe a lui că nu îi este interzis să fumeze în tren. Desigur, după ce îi arăt litera de lege și restul însemnelor din vagon, el tot pe a lui a ținut-o, dar nu a mai fumat în tren.

Înainte de asta o femeie l-a surprins pe controlorul care se ocupa de tren pe zona Arad – Simeria cum fumează în tren, cu ușile de la vagon deschise. După ce a fost apostrofat și-a cerut scuze și și-a continuat, rușinat, munca fără să mai fumeze.

La ceva timp după ce mă iau de netot, într-o stație, o cucoană împreună cu prietena ei, ambele cu vârste de peste 40 de ani, fumau pe treapta vagonului de parcă își cumpăraseră tren.

Când am avut discuția cu ele, cucoana spunea că nu se consideră fumat în tren dacă stă pe treaptă. Nici ea nu era vacă ordinară, desigur! Ei bine, nu același lucru zicea noul controlor care s-a suit la Simeria. A spus că pentru fumatul în tren se dau 2100 de lei amendă, fie că ești pe scară sau nu. Amendase cu ceva zile înainte doi germani și un român pe ruta respectivă.

La plecare una dintre cele două țațe mă întreba dacă le dau voie să fumeze pe scară:
– Nu. Încercați și am să chem controlorul să vă dea amendă.

Normal, nu pot interzice de la mine putere să nu fumeze, dar le pot face fumatul o experiență enervantă. Și mi-a reușit.

Cum se face că fumătorul are X drepturi, de la pauze de țigară până la fumatul în tren și ăia ca mine, care nu fumează, nu pot avea dreptul la aer curat?

Curios lucru: cât au fost respectivii cetățeni pe zona Ungariei nu au fumat deloc. De la Arad încolo și-au adus cumva aminte că România este scrumiera lor? Să nu mai zic de moșul care fuma tocmai în cabinetul de la celâlalt capăt al vagonului, dar care a fost admonestat de altcineva.

Undeva, pe parcursul vieții lor, unii fumători devin niște animale proaste, care nu-și pot controla pornirile și care consideră că eu trebuie să le înghit fumul lor ordinar.

Fă ce vrei cu corpul tău, dar nu mă afuma și pe mine. Nu fuma în tren.

5 răspunsuri la “Unii fumători sunt animale proaste #fumatintren”

Nu mai conteaza pentru indivizii cu care am vorbit. Pana nu le dai amenda ei nu inteleg.

Noi tot obosim sa facem instructie cu asemenea indivizi. Am facut si plangere impotriva unui controlor pe ruta Iasi-Brasov.
(din cauza lipsei de dovezi a ramas ca va fi sub observatie)

Un controlor pe ruta Bucuresti Brasov l-am iertat fiindca a venit la noi si si-a cerut scuze.(ca cica i-ar taia 10% din salar, are 3 copii etc)

De pasageri nu mai zic.

Aveam o intentie sa merg cu trenul spre Budapesta. Trebuie sa ma incarc cu multa rabdare…

Noi am fost cu trenul Dacia și nu a fost o bucurie. Vezi, poate alte trenuri au și alte vagoane.